Evropski parlament danas glasa o rezoluciji o situaciji u Srbiji posle izbora

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) danas će u Strazburu glasati o rezoluciji kojom pozivaju na sprovođenje nezavisne međunarodne istrage neregularnosti na decembarskim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji, sa posebnim akcentom na beogradske izbore.

U finalnom predlogu rezolucije o situaciji u Srbiji posle decembarskih izbora, EP poziva Evropsku komisiju da odmah započne reviziju sredstava datih Vladi Srbije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć III (IPA III) i drugih finansijskih instrumenata i da suspenduje finansiranje ako srpske vlasti nisu spremne da primene ključne preporuke u vezi sa izborima ili ako međunarodna istraga pokaže da su bile direktno umešane u izbornu prevaru.

Evropski parlament ukazuje da određeni navodi, uključujući one o organizovanim migracijama birača na lokalnom nivou, prevazilaze nalaze iz izveštaja Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i dodaje da podržava brzo slanje ad hok misije za utvrđivanje činjenica u Srbiju, uz učešće EP, navodi se u predlogu koji su usaglasile poslaničke grupe.

Prema finalnom predlogu rezolucije, Evropski parlament poziva Evropsku komisiju i da pokrene inicijativu za slanje ekspertske misije u Srbiju kako bi procenila situaciju u vezi sa nedavnim izborima i postizbornim dešavanjima, u nastojanju da se stvore preduslovi za uspostavljanje neophodnog društvenog dijaloga, radi obnove poverenja građana u institucije i radi procene i bavljenja sistemskim pitanjima vladavine prava u Srbiji.

U predlogu rezolucije, između ostalog, stoji da Evropski parlament ponavlja stav da pristupni pregovori sa Srbijom treba da napreduju jedino ako ta zemlja ostvari značajan napredak u reformama na evropskom putu, uključujući punu primenu preporuka OEBS i ODIHR i Venecijanske komisije Saveta Evrope.

Sednica na kojoj će evroposlanici glasati o neobavezujućoj rezoluciji počinje u 12.00 po centralnoevropskom vremenu.

Uoči plenarnog zasedanja EP, troje lidera opozicione koalicije „Srbija protiv nasilja“ razgovaraće o demokratiji u Srbiji sa troje evroposlanika iz različitih političkih grupa.

Na panelu „Srbija: demokratija na raskršću“, koji počinje u 9.30, koaliciju „Srbija protiv nasilja“ predstavljaće potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, kopredsednik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović i predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

Njima će domaćini biti specijalna izvestiteljka EP za Kosovo Viola fon Kramon iz poslaničke grupe Zeleni, šef posmatračke misije EP na decembarskim izborima u Srbiji Klemen Grošelj, koji je evroposlanik liberalne grupe Obnovimo Evropu, i predstavnica grupe Socijalisti i demokrate Alesandra Moreti.

Tepić, Lazović i Grbović su se juče obratili i članovima poslaničkih klubova socijaldemokrata, zelenih i liberala, koji su inicirali proces usvajanja rezolucije.

Evroposlanicima liberalne grupe Obnovimo Evropu Grbović je rekao da je usvajanje rezolucije u EP „šansa da EU povrati poverenje građana Srbije, poljuljano zbog predugog tolerisanja autokratske vladavine Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke od pojedinih evropskih zvaničnika“.

U Strazbur, gde će razgovarati sa pojedinim poslanicima EP, juče su otputovali i koopredsednici stranke Zajedno, Nebojša Zelenović i Biljana Stojković, i poslanici Demokratske stranke, Ksenija Marković i Nebojša Novaković.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da predlog rezolucije EP o Srbiji sadrži argumente „na nivou Radio Mileve“, odnosno u formi „ja sam čuo“, „postoji optužba“ i „koalicija ‘Srbija protiv nasilja’ je rekla“, ocenivši da je to veliki skandal.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 27. januara da „nije naročito zainteresovan“ za sadržaj rezolucije Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji, jer će to telo, kako je kazao, „uvek donositi preporuke protiv Srbije“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.