U trendu

Evropski savet: Zeleno svetlo za BiH, pregovarački okvir kada zemlja ispuni 14 ključnih prioriteta

Evropski savet sinoć je dao „zeleno svetlo“ Bosni i Hercegovini za otvaranje pregovora sa EU, pozivajući Evropsku komisiju da pripremi pregovarački okvir s ciljem da ga Savet usvoji u trenutku kada se ispune svi uslovi koje je pred BiH postavila Evropska komisija u oktobru 2022. godine.

„Nadovezujući se na preporuku Komisije od 12. marta 2024. godine, Evropsko savet odlučuje da otvori pristupne pregovore sa BiH. Evropski savet poziva Komisiju da pripremi pregovarački okvir s ciljem da ga Savet usvoji u trenutku kada se preduzmu svi relevantni koraci navedeni u preporuci Komisije od 12. oktobra 2022. godine“, navedeno je u zaključku sa današnje sednice Evropskog saveta.

Radi se o 14 prioriteta Evropske komisije, koji su prvobitno bili uslov za otvaranje pregovora, a od kojih je BiH usvojila tek par reformskih zakona i potpisala sporazum sa Fronteksom.

Pozivajući se na deklaraciju iz Granade, Evropski savet je, navodi se u zaključcima, sagledalo pripreme za proširenje i unutrašnje reforme, podsećajući da rad na oba koloseka mora napredovati paralelno kako bi se obezbedilo da i buduće države članice i EU budu spremne u vreme pristupanja.

„Evropski savet će se na predstojećem sastanku pozabaviti unutrašnjim reformama s ciljem usvajanja zaključaka o mapi puta za budući rad do leta 2024. godine“, stoji u zaključcima.

Evropski savet pozdravio je napredak Ukrajine i Moldavije u napredovanju u neophodnim reformama na njihovom putu prema EU, dodavši da posle podnošenja nacrta pregovaračkih okvira za Ukrajinu i Moldaviju pozivaju Savet da ih brzo usvoji i da bez odlaganja nastavi s radom.

„Evropski savet prima na znanje trenutne napore Gruzije i ohrabruje zemlju da napreduje u nerešenim prioritetnim reformama“, navodi se u zaključcima sa sednice Evropskog saveta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar