U trendu

Evropski sud za ljudska prava osudio Italiju zbog tretmana tri migranta u Lampeduzi

Evropski sud za ljudska prava danas je naložio Italiji da isplati odštetu trojici tuniskih migranata, utvrdivši da su na ostrvu Lampeduza pretrpeli „nehumani i ponižavajući“ tretman.

Migranti su ilegalno stigli do italijanske obale između 2017. i 2019. pre nego što su smešteni u prihvatni centar u Lampeduzi, ostrva koje se nalazi oko 150 kilometara od obale severne Afrike.

Tokom višenedeljnog boravka bili su „podvrgnuti nehumanom i ponižavajućem tretmanu“ u tom centru koji se nalazi na ostrvu od 6.500 stanovnika, ocenio je sud, koji pominje postojanje samo dva toaleta za 40 ljudi i nedostatak prostora koji je primorao neke migrante da spavaju na dušecima napolju.

„U nedostatku naredbe kojom bi se opravdao njihov boravak u tom centru“, Sud smatra da su migranti „samovoljno lišeni slobode“.

Sud u Strazburu je zaključio da su mere koje su preduzele italijanske vlasti u suprotnosti sa članom 5. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava, koji kaže da svako pritvoreno lice ima pravo da bude obavešteno o razlozima svog pritvora i mora biti u mogućnosti da ostvari pravo na žalbu.

Sud je stoga naložio Rimu da nadoknadi migrante sa po 9.000 evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar