Festival ‘Mirdita, dobar dan’: Zabranjeno, ndalohet, banned

 Festival „Mirdita, dobar dan“ objavio je da je festival, čije je održavanje danas trebalo da počne u Beogradu – zabranjen.

Festival je na svojim društvenim mrežama podelio tri fotografije, na kojima se nalazi precrtan logo „Mirdita, dobar dan“, uz poruku „Zabranjeno“ na srpskom, albanskom i engleskom jeziku (zabranjeno, ndalohet, banned).

Organizatori festivala, osim toga, nisu se posebno oglašavali da komentarišu odluku Ministarstva unutrašnjih poslova da današnji festival zabrani.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić saopštio je ranije da je to Ministarstvo donelo naredbu da se prekine godišnji festival „Mirdita, dobar dan“ zbog „opasnosti od ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine, kao i opasnosti od narušavanja javnog reda i mira u većem obimu“.

Festival „Mirdita, dobar dan“ trebalo je da se održi od 27. do 29. juna u Beogradu, a ispred Dorćol placa, gde je festival trebalo da bude održan, danas se okupilo više desetina mladića koji su sprečavali ulazak u taj prostor, dok je policija blokirala prilaznu ulicu.

Nekoliko nevladinih organizacija i političkih stranaka osudilo je zabranu festivala i pozvalo Ministarsvo da ukine odluku o zabrani, dok se od predstavnika vlasti oglasila jedino ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski, koja je tu zabranu podržala.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.