U trendu

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavio rad ‘dok se ne steknu uslovi’

Filozofski fakultet u Novom Sadu je povodom toga što je grupa studenata danas blokirala njegovu zgradu, tražio od Univerziteta „da preuzme odgovornost za posledice postupanja Studentskog parlamenta“ koji je organ Univerziteta i da obezbedi nesmetan rad Filozofskog fakulteta.

Blokada je reakcija na to što nije ispunjen ulitimatum tih studentskih grupacija Filozofskom fakultetu da profesor Dinko Gruhonjić dobije otkaz. Protest studenata je deo pritisaka na Gruhonjića koja traje već nedeljama. Optužen je pomoću montiranog video-snimka njegovog govora na jednom skupu u Dubrovniku pre više od godinu dana.

Od nadležnih organa Filozofski fakultet tražio i mere kako bi se zaštitila prava i bezbednost studenata i zaposlenih na Filozofskom fakultetu.

Fakultet je saopštio da je iz medija saznao da Studentski parlament Univerziteta u Novom Sadu poziva na blokadu čime potencijalno ugrožava bezbednost studenata i njihovo pravo na obrazovanje, kao i bezbednost zaposlenih na Fakultetu i njihovo pravo na rad.

„S obzirom na okolnosti i moguće rizike po bezbednost studenata i zaposlenih, te mogućnost ugrožavanja javnog reda i mira, kao i imovine Filozofskog fakulteta, Fakultet je doneo odluku da obustavi sve svoje mnogobrojne aktivnosti dok se ne steknu uslovi za neometani rad“ – piše u saopštenju.

Ističe se da na Filozofskom fakultetu radi veliki broj stranih državljana i da će Fakultet obavestiti ambasade njihovih zemalja da u postojećim okolnostima ne može da im garantuje bezbednost i nesmetan rad.

„Izražavamo žaljenje zbog ovakvog razvoja događaja i podsećamo da je Filozofski fakultet sredina u kojoj negujemo duh tolerancije, multietničnosti i iznad svega – kulturu dijaloga. Nadamo se da će nadležna ministarstva i drugi državni organi omogućiti da Filozofski fakultet, kao najstariji fakultet Univerziteta u Novom Sadu, nastavi da obavlja svoju delatnost“, poručeno je iz Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.