Finasijski stručnjaci Kosova i Srbije u Briselu razgovaraju o dinaru

Finansijski stručnjaci iz Beograda i Prištine danas su u Briselu uz posredovanje izaslanika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka počeli sastanak na kojem raspravljaju o mogućem rešenju za pitanje dinara na Kosovu.

Prethodno su se delegacije Beograda i Prištine odvojeno sastale s Lajčakom u pokušaju da se pronađe rešenje u vezi sa upotrebom srpske valute na kosovskoj teritoriji, piše Radio Slobodna Evropa.

Beogradsku stranu na sastancima predstavlja glavni pregovarač Petar Petković, a Prištinu guverner Centralne banke Kosova (CBK) Ahmet Ismaili.

Uredba CBK-a, koja je stupila na snagu 1. februara, predviđa evro kao jedinu valutu za gotovinsko plaćanje na Kosovu i zabranjuje korišćenje srpskog dinara.

Ova odluka je, prema oceni EU, izazvala praktične probleme srpskoj zajednici na Kosovu, koja je koristila dinar i u toj valuti dobijala pomoć od Srbije.

Kosovski glavni pregovarač, Besnik Bisljimi je ranije izjavio da je odbio poziv izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, obrazlažući da nije to sastanak na koji mora da ide glavni pregovarač jer, prema njemu „pitanje dinara nije deo dijaloga“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.