U trendu

Flaša škotskog viskija prodata na aukciji za 2,7 miliona dolara

Boca škotskog visikija označenog kao „najtraženiji na svetu“ prodata je danas za 2,2 miliona funti (2,7 miliona dolara), što je aukcijski rekord za flažu vina ili alkohola.

Flaša viskija Makalan Adami 1926 (Macallan) prodata je u aukcijskoj kući Sotbi u Londonu posle žestokog nadmetanja između budućih kupaca preko telefona i u prostoriji.

Samo 40 flaša viskija Makalan 1926. stavljeno je u flaše 1986. posle perioda sazrevanja od 60 godina u bačvama. Dvanaest od tih flaša, uključujući ovu prodatu danas imale su etikete koje je dizajnirao italijanski slikar Valerio Adami.

Još jedna flaša iz istog bureta prodata je u Sotbiju 2019. godine za gotovo 1,5 miliona funti, što je do danas bio rekord prodaje za vino ili alkhol.

„Makalan 1926 je viski koji svaki aukcionar hoće da proda i svaki kolekcionar da ima“, rekao je Džoni Foul, šef odelenja Sotbija za alkoholna pića.

Flaša prodata danas prva je na kojoj je destilerija vršila obnovu koja je uključivala zamenu čepa i pričvršćivanje uglova etikete sa lepkom.

Konačna cena od 2.187.500 funiti (2.714.250 dolara) uključuje i iznos nazvan kupčev premijum koji se dodaje na prodajnu cenu od 1,75 miliona funti. Cena je u velikoj meri premašila predprodajnu procenu od 750.000 funti do 1,2 miliona funti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar