U trendu

Fon der Lajen u Tirani: Put Beograda i Prištine ka EU moguć jedino kroz međusobni dijalog

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) izjavila je danas u Tirani da je normalizacija odnosa kroz dijalog Beograda i Prištine pravi put da postanu deo Evropske unije (EU).

„Ohridski sporazum, i ono što je postignuto u februaru i martu, su osnove za pomirenje kroz dijalog kojim posreduje EU. Veoma je važno da se i Kosovo i Srbija vrate za pregovarački sto kako bi normalizovali svoj odnos“, izjavila je ona na konferenciji za štampu sa premijerom Albanije Edijem Ramom.

Ona je dodala da su pomirenje, saradnja i posvećenost koji su mogući samo kroz dijalog „pravi put za budućnost“ jer će Kosovo i Srbija postati deo Evropske unije.

„Proširenje EU je naš prioritet broj jedan, i Albanija je na putu da postane članica. Želimo da se naši partneri i prijatelji iz regiona pridruže EU i učine je snažnijom“, izjavila je Fon der Lajen.

Predsednica EK je rekla da je danas sa Ramom razgovarala o novom planu za rast regiona Zapadni Balkan koji „ima potencijal da duplira veličine ekonomija“ država.

Rama je rekao da je sa Fon der Lajen razgovarao o neophodnosti zajedničkog napretka država regiona Zapadni Balkan ka članstvu EU.

„Tipično, samit nije format za rešavanje bilateralnih pitanja, uz podsticanje dijaloga. U programu samita koji je dugo pripreman, radni ručak biti posvećen i dobrosusedskim odnosima u regionu“, dodao je on.

Ursula fon der Lajen će razgovarati večeras u Tirani i sa predsednikom Albanije Bajramom Begajem.

Predsednica Evropkse komisije sutra će učestvovati na samitu Belrinskog procesa.

Učešće na samitu potvrdili su nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz), predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i lideri Zapadnog Balkana. Srbiju će predstavljati premijerka Ana Brnabić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar