Francuzi masovno glasaju u prvom krugu parlamentarnih izbora

 Francuzi danas u velikom broju izlaze na prvi krug vanrednih parlamentarnih izbora koji bi mogli da otvore put ekstremnoj desnici da dođe do vlasti.

Odziv birača je do podne bio 25,90 odsto, odnosno više nego na prethodnim izborima 2022. godine kada je do podne glasalo 18,43 odsto građana.

Mnoge političke ličnosti su jutros glasale u svojim okruzima, među kojima predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron), liderka ekstremne desnice Marin le Pen (Marine) i premijer Gabrijel Atal (Gabriel Attal).

Prema prvim nezvaničnim rezultata izbora na francuskim prekomorskim teritorijama, ekstremna desnica bi mogla da uđe u drugi krug izbora, zakazan za 7. jul.

Prvi rezultati izlaznih anketa biće poznati oko 20.00 po zatvaranju birališta.

Prema poslednjim anketama, ekstremna desnica na čelu sa mladim Žordanom Bardelom (Jordan Bardella) (28) mogla bi da osvoji između 35 i 36,5 odsto glasova.

Na drugom mestu bi trebalo da bude leva koalicija, u kojoj je radikalna levičarska stranka Nepokorena Francuska sa 27,5 do 29 odsto glasova, dok je Makronova centristička koalicija na trećem mestu sa 20,5 do 21 odsto glasova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.