U trendu

FT: EU priprema nove sankcije za kompanije zbog veza sa Rusijom, na spisku i firme iz Srbije

Evropska unija (EU) priprema nove sankcije za kineske i indijske kompanije zbog veza sa Rusijom, a na spisku „novih imena“ su i preduzeća u Srbiji, Šri Lanki, Turskoj, Tajlandu i Kazahstanu, piše Fajnenšel tajms (FT).

Brisel predlaže uvođenje sankcija za tri kineske kompanije i za jednu indijsku kompaniju u okviru najnovijih mera koje bi trebalo da zadaju udarac „ruskoj ratnoj mašini“.

Prema predloženim merama, evropskim kompanijama bi bilo zabranjeno da posluju sa navedenim kompanijama.

Brisel nastoji da spreči svako zaobilaženje nametnutih ograničenja, posebno kada je reč o nabavci elektronskih komponenata koje bi mogle da se prenamene za upotrebu u sistemima naoružanja.

„Takođe je prikladno da se na tu listu uvrste i neki drugi subjekti u trećim zemljama koji indirektno podržavaju ruski vojni i industrijski kompleks . . . trgovinom takvim komponentama“, zajedno sa više ruskih kompanija, navodi se u dokumentu.

Predlog bi takođe zabranio izvoz u Rusiju komponenti za pravljenje dronova.

Paket sankcija, za koji se očekuje da će biti odobren uoči druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, bico bi 13. koji je EU usvojila.

Na listi kompanije pod sankcijama biće ukupno 643 firme, ako predlog bude usvojen.

„Nova imena uključuju i preduzeća u Šri Lanki, Turskoj, Tajlandu, Srbiji i Kazahstanu“, piše FT.

Ako članice EU odobre plan, to će biti prvi put da su preduzeća u kontinentalnoj Kini i Indiji pogođena sankcijama EU.

Te kompanije, zajedno sa jednom u Hong Kongu, nalaze se među 21 navedenim subjektom u dokumentu Evropske komisije u koji je FT imao uvid, a o kojem je izvestio i Blumberg.

Diplomate očekuju da će više od 200 pojedinaca biti stavljeno pod sankcije u budućim nacrtima predloga.

Komisija je odbila da komentariše pisanja medija, a FT dodaje da se kineskoj i indijskoj ambasadi u Briselu obratio za komentar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar