Gajić: Opoziciji ne odgovara spajanje izbora jer nema infrastrukturu da parira vlastima

Predsednik Narodne stranke Vladimir Gajić izjavio je danas da neki zahtevi prozapadne opozicije za poboljšanje izbornih uslova imaju smisla, a da datum izbora nema nikakve veze sa fer uslovima i da celoj opoziciji ne odgovara spajanje beogradskih izbora i lokalnih izbora širom Srbije, jer nema infrastrukturu koja može da parira vlastima istovremeno u 90 opština.

„Izneo sam dva predloga koji bi razvejali sumnju u ‘izborni turizam’, odnosno premeštanje glasača. Prvi je promena Zakona o lokalnim izborima po kojoj onaj ko je promenio mesto prebivališta na prvim sledećim izborima ne može da glasa u novom mestu prebivališta, nego u starom“, rekao je Gajić televiziji Una.

„Drugi je da izborne komisije u gradovima i opštinama odmah po završetku glasanja moraju da skeniraju biračke spiskove sa svih biračkih mesta i da ih objave na svojim internet sajtovima kako bi svaki građanin mogao da proveri da li je možda upisano da je glasao a da on nije izašao na izbore“, dodao je Gajić.

Gajić je istakao nema nikakvog razloga da opozicija traži spajanje izbora zato što Beograd čini petinu Srbije i mnogo je posla u glavnom gradu.

„Opoziciji je lakše da se organizuje i kontroliše izbore ako su razdvojeni. Na decembarskim izborima opozicija na više od 20 odsto biračkih mesta nije imala kontrolore, u Vojvodini na više od 200 biračkih mesta nije bilo niti jednog kontrolora iz opozicije“, naveo je Gajić.

„Jasno je da opozicija nije u stanju da organizaciono iznese izbore. Jedno je priča u javnosti, a drugo su realne političke mogućnosti. Od 2012. godine imamo seriju poraza opozicije koje joj je naneo SNS“, dodao je Gajić.

Gajić je naveo da bi usvajanje rezolucije UN o genocidu značilo da se „dok postoji svet“ svake godine 11. jula obeležava Međunarodni dan genocida, koji se pripisuje Srbima.

„Usvajanje takve rezolucije izazvalo bi ratne reparacije i politički pritisak da se revidira Dejtonski sporazum, a to znači da se ide u na uništenje Republike Srpske. Srbija mora da stavi crvenu liniju i da kaže da o tome neće da razgovara. Rezolucija može da počini kolosalnu štetu srpskoj naciji u budućnosti“, rekao je Gajić.

Gajić je istakao da bi prijem samoproglašenog Kosova u Savet Evrope bio neprijateljski akt prema Srbiji, koja bi, ako se to dogodi, trebalo da zamrzne svoj status u toj organizaciji.

„Srbija bi trebalo da izađe iz Briselskog sporazuma i odbaci francusko-nemački plan, jer je ispunila sve, a Albanci ništa. Moramo da im pokažemo gde su naše crvene linije da bi znali da o tome nećemo više da razgovaramo“, zaključio je Gajić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.