U trendu

Globalna mreža posmatrača izbora osudila napade vlasti Srbije na organizaciju CRTA

Globalna mreža domaćih posmatrača izbora (GNDEM) saopštila je da napadi zvaničnika vlade Srbije na Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) posle vanrednih decembarskih izbora ugrožavaju sposobnost te organizacije da posmatra izbore i bezbednost njenih članova.

„Pozivamo srpske vlasti da pozovu na odgovornost svoje zvaničnike koji napadaju organizaciju CRTA i da se pridržavaju obaveze da zaštite borce za ljudska prava u skladu s međunarodnim pravom. GNDEM takođe apeluje na međunarodne i regionalne posmatračke misije i institucije da podrže organizaciju CRTA i borce za ljudska prava u Srbiji“, navodi se u saopštenju.

GNDEM, mreža koju čini 251 organizacija iz 89 zemalja i teritorija, navodi i da izveštaji CRTA ukazuju na ozbiljne neregularnosti na dan izbora koje ugrožavaju integritet izbora.

„Od decembarskih izbora, CRTA se suočila sa verbalnim zlostavljanjem, zastrašivanjem i podsticanjem na netoleranciju prema njenim posmatračima od više vladinih zvaničnika, čiji je cilj da diskredituju otkrića CRTA-e i da je lažno optuže za pokušaj rušenja ustavnog poretka“, navodi GNDEM.

Mreža dodaje da se solidariše sa organizacijom CRTA „i svim nestranačkim posmatračima izbora koji se suočavaju sa pretnjama usmerenim protiv njihovog prava da posmatraju izbore i da brane pravo građana da glasaju“.

„GNDEM osuđuje sve oblike pretnji, uznemiravanja i nasilja nad nestranačkim posmatračima izbora“, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar