U trendu

Građani razbijaju stakla na vratima Skupštine grada, policija ih prskala biber sprejem

  Okupljeni na protestu razbili su stakla na vratima Skupštine grada Beograda barjacima sa srpskim zastavama, odakle ih je policija koja se nalazi unutra u opremi za razbijanje demonstracija i drži vrata, poprskala biber sprejem.

Građani su zapalili nekoliko baklji, bacali jaja, a uzvikuju i „Izlazite napolje“.

Razbijeno je i nekoliko prozora na zgradi skupštine grada.

Predstavnici liste ‘Srbija protiv nasilja’ pokušavaju da uđu u Skupštinu grada Beograda

Predstavnici liste „Srbija protiv nasilja“ pokušavaju da uđu u Skupštinu grada Beograda, na kojima je puklo staklo, dok je oko skupštine okupljeno više hiljada građana

Potpredsednik Demokratske stranke Srđan Milivojević pozvao policiju, koja leđima i štitovima drži vrata, da izađe iz Skupštine i da „stane na stranu naroda“.

Predstavnik ministarstva unutrašnjih poslova, koji je došao ispred ulaza, kazao je predstavnicima liste „Srbija protiv nasilja da „nasilni ulazak nije moguć i da je to krivično delo“.

Aleksić pozvao građane da okruže Skupštinu grada Beograda, a poslanike i odbornike da uđu

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić, jedan od nosilaca liste „Srbija protiv nasilja“, pozvao je večeras građane na protestu da okruže zgradu Skupštine grada Beograda, a poslanike i odbornike da uđu unutra.

Nakon tog poziva, poslanici i odbornici te liste došli su do ulaza u Skupštinu grada, u koju pokušavaju da uđu, ali su vrata zaključana.

„Osvojili smo je na izborima 17. decembra. Poslanici i odbornici da uđu unutra i da se obrate sa balkona“, rekao je Aleksić na sedmom protestu zbog, kako tvrde, izborne krađe, pred nekoliko hiljada okupljenih koji nose veliki broj srpskih zastava.

Aleksić je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću poručio da je „prevarant, lažov i lopov“ i da su „njega i njegove lopove uhvatili u krađi“.

„Za krađu se ide u zatvor, ali tebe nema još uvek nema ko da strpa. Gospodo iz tužilaštva, mi vas plaćamo, ne plaća vas Vučić iz svog džepa. Treba da štitite narodnu volju, a ne režim“, kazao je on.

Pozvao je i policiju da štiti građane i narodnu volju, a da su u suprotnom „saučesnici u pljački Srbije“, a međunarodnu zajednicu da bude glasnija, jer „12 godina podržava diktatora“.

„Morate da podržite narod. Dokazali smo da su pokradeni svi. Nema više priče, sve je dokazano“, ocenio je Aleksić.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić, takođe jedna od nosilaca liste, koja sedam dana štrajkuje glađu, kazala je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon izbora 2012. godine izjavio da se „zbog jednog glasa izbori poništavaju“.

„A jedino što je ova država morala da obezbedi svojim građanima, jeste da slobodno odaberu ko će voditi ovu državu. Ali pokrali su. Vučiću, pokrali ste ne jedan, nego hiljade i hiljade glasova“, rekla je Tepić.

Kazala je da Vučiću sa današnjeg protesta poručuju ono što je i on sam tada rekao – „Ovi izbori se poništavaju“.

Jovanović i Milivojević ispred RIK-a: Dosta je reči, od večeras će ova zgrada biti slobodna

Lider pokreta Ekološki ustanak i kandidat za poslanika liste „Srbija protiv nasilja“ Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je na večerašnjem protestu ispred sedišta Republičke izborne komisije (RIK) da nije više vreme za reči, već za dela i da će se izborna volja braniti do kraja.

„Pitaju nas stalno šta je plan. Evo reći ću vam. Čija je ovo zgrada sa leve strane? Čija je ova skupština? Od večeras, ova zgrada biće slobodna, eto to je plan“, rekao je Jovanović na protestu pred nekoliko hiljada okupljenih, koji nose veliki broj srpskih zastava.

Naveo je da će konkretan plan predstaviti predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić i pozvao građane da ne idu u prvim redovima, već da puste političare da to urade, ne navodeći više detalja.

Potpredsednik Demokratske stranke i kandidat za poslanika Srđan Milivojević ocenio je da više nema razgovora i priča i da građane nisu zvali na ulicu da slušaju govore i priče, već da imaju u planu konkretnu akciju.

„Puklo je narodno trpilo, prelila se čaša gneva i besa. Sada imam poruku za ljude koji se prave da to ne vide. Slušaj dobro ti koji si pokrao izbore, ovaj ti narod kaže – gotovo je lopovčino, kakvog svet nije video“, ocenio je Milivojević.

Kazao je da ta lista zahteva da se ponište izbori na svim nivoima, „a ne da se pregovara sa filijalom državne bezbednosti“, odnosno da li će sa njima biti formirana gradska vlast ili ne.

„Vučić nas je sve pokrao, i leve i desne, i evropejce, i monarhiste… Svuda su pokradeni izbori, i parlamentarni i pokrajinski i lokalni. Gotovo je vreme šetnji, gotovo je vreme govora. Vreme je za akciju“, naveo je Milivojević.

Počeo sedmi protest ispred RIK-a, blokiran saobraćaj u Ulici kralja Milana

Nekoliko stotina građana okupilo se večeras na poziv prestavnika liste „Srbija protiv nasilja“, po sedmi put ispred zgrade stare skupštine, gde se nalazi sedište Republičke izborne komisije (RIK), tražeći poništavanje izbora na svim nivoima zbog navodnih nepravilnosti koji su uticali na rezultat izbora.

Saobraćaj u Ulici kralja Milana od raskrsnice sa Kneza Miloša do Terazija je blokiran, a demonstranti još uvek pristižu, javlja reporter agencije Beta.

Primetan je i određen broj policajaca opremljenih za razbijanje demonstracija.

Okupljeni nose transparente, uzvikuju „Lopovi, lopovi“ i duvaju u pištalje.

Improvizovana bina na kamionu, sa koje će se predstavnici liste „Srbija protiv nasilja“ obrati okupljenima, postavljena neposredno uz zgradu skupštine.

Predstavnici liste „Srbija protiv nasilja“ protestuju od ponedeljka 18. decembra, dan nakon izbora, tražeći njihovo ponavljanje na svim nivoima zbog, kako tvrde, „izborne krađe i brojnih nepravilnosti koje su značajno uticali na rezultat samih izbora, pogotovo na lokalnim izborima u Beogradu“.

Sedam predstavnika te liste, predvođenih potpredsednicom Stranke slobode i pravde Marinikom Tepić, stupio je u štrajk glađu u ponedeljak, tražeći ispunjenje tih zahteva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar