Gradonačelnik Srebrenice: Ove godine dve komemoracije žrtvama rata u Bosni i Hercegovini

Gradonačelnik Srebrenice Mladen Grujičić izjavio je da će ove godine u tom gradu biti održane dve komemoracije žrtvama rata u Bosni i Hercegovini, uz ocenu da ratni ožiljci u tom kraju neće još dugo zarasti.

„Mi Srbi, od 7. do 12. jula sećamo se svojih preko 3.500 poginulih od 1992. do 1995. u Podrinju, kulturnim i sportskim priredbama i komemoracijom u selu Zalazju“, rekao je Grujičić za list Večernje novosti.

Komemoracija za ubijene Bošnjake biće održana 11. jula u Potočarima, a Grujičić navodi da on nije dobio informaciju ko će učestvovati, uz ocenu da se „ni 28 godina od završetka rata mir nije u potpunosti vratio u Srebrenicu“.

Naveo je da je uoči te komemoracije situacija u gradu, za razliku od perioda do 2018. godine mirna i da nema pretnji Bošnjaka.

„Mi i dalje razumemo njihovu bol, a oni našu i dalje ne razumeju“, kazao je Grujičić, navodeći da je nevladina organizacija Majke Srebrenice „motor mržnje među ljudima“.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari 11. jula će biti obeležena godišnjica genocida nad Bošnjacima koji su srpske snage počinile u julu 1995. godine. Prema različitim izvorima, tada je ubijeno između 5.000 i više od 8.000 Bošnjaka.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini, u srednjem Podrinju ubijeno je i oko 3.500 Srba, za šta niko nije odgovarao.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.