U trendu

Grbović (PSG): Fer izbori za mnoge iz vlasti znače gubitak slobode, bojkot izbora je iznuđena opcij

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović izjavio je da fer i slobodni izbori za ljude iz vlasti znače gubitak vlasti, moći, ogromnog kapitala stečenog nezakonitim putem, a za mnoge od njih i gubitak slobode.

„Biti opozicija u Srbiji nije lako, ali lakše je kada se na vreme oslobodite zabluda. Dok Srpska napredna stranka (SNS) bude imala sve poluge moći, mi nećemo imati slobodne izbore“, rekao je Grbović u intervjuu za nedeljnik NIN.

On je istakao da je SNS u Evropi „zvanično obeležena kao stranka zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU) koja krade izbore, koja podriva elementarne vrednosti na kojima EU počiva“, dodajući da se „iz te kategorije veoma teško, a najčešće nikada, ne izlazi“.

Na pitanje o eventualnom bojkotu beogradskih izbora, on je rekao da je to legitimno političko sredstvo koje najviše smisla ima u uređenim demokratskim zemljama.

„Kada bojkotujete izbore, vi računate na dva potencijalna elementa. Jedno je savest aktuelnog režima, a drugo je jak pritisak međunarodnog faktora. Mislim da je računanje na savest autokratskog režima SNS unapred izgubljena bitka i uzaludan posao“, ocenio je Grbović.

On je naveo da PSG smatra opciju bojkota poslednjom, najgorom i iznuđenom ukoliko ništa drugo ne može da da rezultat.

Povodom toga šta su se poslanici PSG izdvojili iz poslaničkog kluba Stranke slobode i pravde (SSP), on je naveo da je birao da o tome ne govori jer bi, kako je rekao, bilo besmisleno potezati te priče dok se ne završe pregovori o izbornim uslovima.

„Ne bežim od bilo kakve rasprave, nego mislim da bi bilo kontraproduktivno. Ali to ni na koji način neće uticati na interpartijske odnose u Srbiji protiv nasilja, niti na samu koaliciju. Bilo bi katastrofalno neodgovorno da zbog bilo kakvih nesuglasica sve to ostavi traga na koaliciju“, poručio je Grbović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.