U trendu

Grčka vlada dobila poverenje Skupštine za početak drugog četvorogodišnjeg mandata

Grčka konzervativna vlada dobila je u subotu glas poverenja Skupštine Grčke za početak svog drugog četvorogodišnjeg mandata, dve nedelje pošto je partija Nova demokratija premijera Kirijakosa Micotakisa pobedila na izborima i osvojila samostalnu vlast.

Svih 300 poslanika je u uobičajenom predponoćnom glasanju posle mirne trodnevne debate sa 158 prema 142 glasa odobrila program Vlade. Glasanje je proteklo kako se očekivalo, a za Vladu su glasali samo poslanici Nove demokratije.

Micotakisova Nova demokratija pobedila je na izborima 25. juna sa 40,56 odsto glasova, 17,83 odsto je dobila levičarska Siriza, a 11,84 odsto socijalistički PASOK.

U parlamentu je osam partija, a bilo ih je šest u parlamentu 2019-23. i pet u kratkotrajnom parlamentu koji je izabran 21. maja. Ti izbori nisu dali nijednoj stranci ukupnu većinu uprkos tome što su rezultati uglavnom slični. Izbori održani 25. juna su bili po izmenjenom izbornom zakonu, koji je pobedniku dao bonus mesta.

Tri stranke u parlamentu su desno od Nove demokratije. Strahovalo se da bi to dovelo do neposlušnosti tog tela, ali debata nije potvrdila te strahove. Sam Micotakis je primetio i pozdravio izostanak „verbalne pirotehnike“.

Snažno prisustvo krajnje desnice možda je smanjilo Micotakisovu parlamentarnu većinu, ali mu je takođe dalo priliku da tvrdi da predstavlja široki krug birača, od mejnstrim konzervativaca do onih na levom centru koji ne žele Sirizu ponovo na vlasti. Izlazne ankete su pokazale da Nova demokratija dominira među biračima koji se identifikuju kao centristi, baš kao i 2019.

Dva govora grčkog premijera, onaj kojim je započeo debatu u četvrtak i onaj kojim ju je završio u subotu uveče, imali su ponešto za svaku iz te naizgled različite publike. Predstavio se kao jak u pogledu bezbednosti, reklamirajući masivni program nabavke oružja, uključujući buduću nabavku višenamenskih borbenih aviona F-35 američke proizvodnje. On je takođe istakao svoju oštru politiku prema migracijama.

Ali Micotakis se takođe pozicionirao na čelo borbe protiv štetnih efekata klimatskih promena, posvećen kontinuiranom subvencionisanju ranjivih slojeva stanovništva uz sprovođenje politike prilagođene tržištu. Rekao je da će doneti zakon za legalizaciju istopolnih brakova. Iznad svega, obećao je da će modernizovati često neefikasnu grčku državu, posebno nacionalni zdravstveni i pravosudni sistem. Nije slučajno što je za ministre zdravlja i pravde imenovao dvojicu veterana političara, obojicu bivših socijalista, koji su stekli reputaciju efikasnih modernizatora početkom 2000-ih.

Opozicioni govornici optužili su konzervativnu vladu za razne nedostatke. Lider socijalista Nikos Andrulakis tvrdi da je Micotakis koristio informacije dobijene prisluškivanjem telefona političara, uključujući i njegove, tokom kampanje, dok je gušio istragu o toj aferi.

Prisluškivanje, smrtonosna železnička nesreća i nedavno prevrtanje broda sa nekoliko stotina migranata nisu uticali na odluku birača. Na kraju, izborni rezultat su odredili stanje u ekonomiji, uočeni napredak i želja da se Siriza ne vrati na vlast.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar