Grujičić: EU ulaže 12 miliona evra u laboratorije u Beogradu, Nišu i Kragujevcu

Ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić je danas izjavila da je ulaganje Evropske unije (EU) od 12 miliona evra za obezbeđivanje laboratorija u institutimaa za javno zdravlje u Beogradu, Nišu i Kragujevcu, velika pomoć za zdravstvene radnike i da će za godinu dana uslovi u kojima oni rade biti na svetskom nivou.

U Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, na predstavljanju inicijative za jačanje spremnosti zdravstvenog sistema u Srbiji na pretnje po javno zdravlje, a u okviru projekta „EU za zdravstveni sistem Srbije“, Grujičić je istakla da su projekti EU važni, jer Srbiju približavaju standardima EU.

„Bespovratna sredstva od 12 miliona evra koja daje EU za obezbeđenje laboratorija u institutima za javno zdravlje u Beogradu, u Kragujevcu i u Nišu je velika pomoć za kolege koji su radili predano na svim testovima koje smo morali da radimo za vreme pandemije, a koje su inače referentne laboratorije za određivanje uzročnika određenih infektivnih bolesti“, kazala je ministarka.

Ona je navela i da će deo Instituta za javno zdravlje u Beogradu biti renoviran po najnovijim principima.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre naveo je da projekat, čija je vrednost 12 miliona evra, EU sprovodi zajedno sa Ministarstvom zdravlja kako bi se podigla otpornosti celokupnog zdravstvenog sistema Srbije, odnosno kapaciteti za snalaženje u vanrednim situacijama.

Dodao je da je EU Srbiji, u proteklih 20 godina, dala ukupno 570 miliona evra, kroz berspovratnu pomoć i zajmove, samo za zdravstveni sektor.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević kazala je da je pomoć od 12 miliona evra za laboratorije samo prvi korak.

„Nastavićemo da razgovaramo i o digitalizaciji, ali i o upotrebi veštačke inteligencije“, kazala je ona.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović navela je da je ovo veoma značajna inicijativa koja, kako je naglasila, ima za cilj da unapredi spremnost sistema zdravstvene zaštite i drugih sistema da reaguju u vanrednim situacijama i da se ponašaju u stanju pripravnosti i spremnosti na najvišem nivou kada je u pitanju prepoznavanje rizika od zaraznih bolesti.

Objasnila je da projekat podrazumeva unapređenje kapaciteta, kako u znanju i veštinama, tako i u rekonstrukciji i opremi.

Istakla je da će u rekontrukciju Instituta za javno zdravlje u Beogradu biti uloženo oko 2,7 miliona evra, Instituta za javno zdravlje Niš 1,3 miliona evra, a oko 1,7 miliona evra u Institut za javno zdravlje Kragujevac.

Stalni predstavnik UNDP u Srbiji Jakup Beriš precizirao je da će, zahvaljujući podršci EU, biti rekonstruisano i opremljeno 35 mikrobioloških laboratorija lociranih u okviru instituta za javno zdravlje u Beogradu, Nišu i Kragujevcu, a u skladu sa standardima Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Ukazao je da će rekonstrukcije poboljšati bezbednosne uslove za zdravstvene radnike, unaprediti efikasnost uzimanja uzoraka i dijagnostike, kao i smanjiti rizik od zagađenja i štetnog uticaja na okolinu.

Direktor Kancelarije SZO u Srbiji Fabio Skano istakao je da će ovaj projekat obnoviti laboratorije po najvišim standardima SZO i da će omogućiti građanima da obave sve preglede.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.