Gujon: Za stravične zločine nad Srbima na teritoriji Podrinja i Birča niko nije odgovarao

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon podsetio je danas, povodom obeležavanja 32. godišnjice od zločina na Srbima počinjenih na teritoriji Podrinja i Birča, da je od 1992. do 1995. godine na tom području ubijeno preko 3.200 Srba, dok je samo na području opština Srebrenica i Bratunac stradalo njih oko 2.500, ali da za te zločine još niko nije odgovarao.

Stravični zločini nad muškarcima, ženama i decom, za koje još uvek niko nije odgovarao, kontinuirano su vršeni tokom celog rata, posebno u dane pravoslavnih verskih praznika, naveo je Gujon u pisanoj izjavi.

Kako je ukazao, napadi na srpska sela koja su započeti na Đurđevdan 6. maja 1992. upadom jedinica Nasera Orića u srebrenički zaseok Gnion, i bratunačko selo Gostolj, kada je zverski ubijeno petoro ljudi, najavili su tragičnu sudbinu srpskog naroda u narednim godinama rata.

Na Božić 1993, grupa Nasera Orića izvršila je, naveo je, napad na Kravicu, najveće srpsko selo u Podrinju, i tom prilikom je ubijeno 49 osoba, a preko 750 kuća i drugih objekata je uništeno.

„Ubistva ostavila su oko 800 dece bez jednog ili oba roditelja. O hronici stradanja srpskog naroda na ovim prostorima govori činjenica da nekoliko generacija za redom ne pamti svoje očeve i pretke. Zločini i teror oživeli su još uvek postojeća sećanja na pretrpljen genocid iz perioda takozvane Nezavisne države Hrvatske, usled čega je srpsko stanovništvo bilo primorano na masovna iseljavanja i napuštanje svojih domova“, naglasio je Gujon.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.