U trendu

Gutereš apelovao na donatore Agencije UN za palestinske izbeglice da obnove finansiranje

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš sastao se iza zatvorenih vrata sa 35 predstavnika zemalja donatora i ponovio apel za obnovu finansiranja i nove donacije Agenciji UN za palestinske izbeglice (UNRWA).

On je kasno sinoć obavestio ambasadore, uključujući i one iz Evropske unije, šta je preduzeto posle optužbi da je 12 zaposlenih u agenciji učestvovalo u napadima Hamasa na jug Izraela 7. oktobra prošle godine.

Gutereš je izraelske optužbe označio “užasavajućim” i pokrenuo istragu.

Palestinski ambasador u UN Rijad Mansur je rekao novinarima posle sastanka da je generalni sekretar apelovao na mnoge zemlje koje su suspendovale finansiranje UNRWA nakon optužbi, da ponovo razmotre tu odluku a apelovao je i na „druge države”, uključujući one u regionu.

Mansur je rekao da je 153 zaposlenih u UNRWA poginulo u Gazi od 7. oktobra, što je najveći broj stradalih osoblja UN u operacijama od Drugog svetskog rata i pozvao donatore da ne preduzimaju korake “koji predstavljaju kolektivno kažnjavanje miliona palestinskih izbeglica”.

On je pohvalio Norvešku, Španiju i druge zemlje koje su saopštile da neće suspendovati pomoć.

Portparol UN Stefan Dižarik je ranije rekao novinarima da nijedna organizacije osim UNRWA nema infastrukturu da uradi ono što ona čini u Gazi i na Bliskom istoku i da “nije izvodljivo ni na koji način, oblik ili formu” da se brzo zameni agencija UN.

Dižarik je takođe rekao novinarima da svake godine UNRWA predstavlja listu od 13.000 zaposlenih u Gazi Izraelu i Palestinskoj upravi i da do sada nije bila izražana zabrinutost.

U međuvremenu je Savet bezednosti UN pozvao na hitnu akciju da se proširi isporuka humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Objavljeno je saopštenje u kojem se izražava zabrinutost za tešku humanitarnu situciju koja se brzo pogoršava na teritoriji razorenoj sukobom.

Savet je apelovao na sve strane da sarađuju sa novom koordinatorkom UN za Gazu Sigrid Kag koja pokušava da ubrza isporuku pomoći za stotine hiljada ljudi kojima je očajnički potrebna hrana, voda lekovi i druga pomoć.

Ona je takođe ocenila da je UNRWA ključna za pomoć palestinskim izbeglicama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar