U trendu

Hemofarm: Najbolji poklon za svaku ženu je preventivni pregled

Kompanija Hemofarm danas je ukazala da svakodnevne obaveze sa kojima se većina žena susreće često čine da zaborave na ono osnovno, a to je da vode računa o svom zdravlju i da je zato

prevetivni pregled za njih najbolji poklon.

„Mart na našim prostorima uglavnom prolazi u znaku cveća, bombonjera i različitih poklona. Ali, postoji nešto što bi svaka žena, u svako doba godine, trebalo da ‘pokloni’ sebi, a to je preventivni pregled“, navodi se u saopštenju Hemofarma „Pogledaj se i učini dobro za sebe“ u kojem su saveti ginekologa, endokrinologa i doktora opšte prakse za bolje zdravlje žene.

Specijalista ginekologije i akušerstva Mirjana Ostojić je istakla da poseta ginekologu, najmanje jednom u toku godine, sprečava razvoj ginekoloških bolesti, a samim tim čuva i reproduktivno zdravlje žena.

„Po pravilu, jednom godišnje bi svaka žena trebalo da uradi ultrazvučni pregled male karlice i PAPA nalaz, a ukoliko su prethodni navedeni nalazi pokazivali abnormalnosti ili bili granični u smislu početka nekog procesa onda i češće, odnosno dva do tri puta godišnje“, preporučila je ona.

Štitna žlezda, kako navode lekari, ne pomaže samo organizmu da ostane u ravnoteži i balansu, nego ga upozorava kada je potrebno da uspori i da se opusti i zato je potrebno redovno raditi laboratorijske analize sa akcentom na hormone štitne žlezde.

„Kontrolišite štitnu žlezdu, uradite analizu hormona koje će pregledati doktor specijalista i uraditi ultrazvuk. Redovne kontrole su veoma važne, jer je rana dijagnoza ključna za balans i oporavak. Ako štitna žlezda duži vremenski rok ne radi pravilno, biće je teže lečiti i zato reagujte na svaki signal koji vam šalje“, poručila je specijalista nuklearne medicine Sonja Zarač Bobić.

Ona je istakla da je veoma važno shvatiti vlastitu odgovornost za zdravlje i da se može uticati na njega. Njen savet je da se provodi vreme sa pozitivnim ljudima, da se jede raznovrsno i uravnoteženo, jer telo pamti.

„U svakodnevnu rutinu uvrstite neku fizičku aktivnost i spavajte barem sedam sati“, preporučila je Zarač Bobić.

Prema preporuci Svetske zdravstvene organizacije sistematski pregledi bi trebalo da se sprovode redovno, jednom godišnje. Takva vrsta kompletnog pregleda omogućava omogućava uvid u stanje organizma, a njihova važnost zbog prvovremeng otkrivanja zdravstvenih tegoba ili bolesti je po oceni stručnjaka ogromna.

„Sistematski pregled obuhvata više različitih specijalističkih pregleda i laboratorijske analize krvi i urina koji pokazuju da li postoje određeni problemi u organizmu ili rizici za nastanak bolesti. Mnoga oboljenja razvijaju se tokom vremena, ne pokazujući sasvim jasne simptome na početku bolesti, međutim, prve promene bi mogle biti uočene upravo prilikom sistematskog pregleda“, rekla je lekar opšte prakse iz Hemoharma Suzana Savić.

Kako je dodala, redovnim obavljanjem tog tipa preventivnih pregleda dobija se prilika i za pravovremeno lečenje, uključujući i maligne bolesti.

„Savremena dijagnostika i terapija pruža mnogo prilika, ali se najčešće tek ranim otkrivanjem i lečenjem, postignu izlečenja kao željeni rezultat svih naših nastojanja u očuvanju zdravlja i kvaliteta života“, kazala je Savić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar