Hezbolah ispalio desetine raketa na Izrael, zbog pogibije civila u Libanu

Libanska islamistička organizacija Hezbolah objavila je danas da je ispalila desetine raketa na sever Izraela, u odgovoru na pogibiju jednog civila u izraelskom vazdušnom udaru na pogranično naselje na jugu zemlje.

Od početka rata Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze 7.oktobra prošle godine Hezbolah, koji podržava tu palestinsku islamističku organizaciju, gotovo svakodnevno razmenjuje vatru sa izraelskom vojskom.

Hazbolah je danas saopštio da je ispalio desetine raketa tipa kaćuša na kasarnu u Kirjat Šmoni u znak odmazde za smrt civila, preneo je Frans pres.

Izraelska vojska je saopštila da je presrela deset projektila od oko 15 ispaljenih iz Libana, dodajući da u napadu niko nije ranjen.

Zvanična libanska novinska agencija NNA je ranije objavila da je jedan civil ubijen u izraelskom napadu na grad El-Bustan.

Gradonačelnik El-Bustana Adnan Ahmad izjavio je za Frans pres da je žrtva poljoprivrednik, da je imao oko 50 godina, te da mu je u izraelskom napadu pogođena kuća.

Libanski ministar poljoprivrede Abas Hadž Hasan je žrtvu opisao kao „libanskog poljoprivrednika koji se usprotivio okupatoru tako što je ostao na svojoj zemlji i žrtvovao svoj život“.

Za gotovo devet meseci borbi između Hezbolaha i izraelske vojske ubijeno je najmanje 493 ljudi u Libanu, najviše boraca te organizacije, ali i 95 civila, po podacima Frans presa.

Na izraelskoj strani poginulo je najmanje 15 vojnika i 11 civila, po podacima Izraela.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.