Holandija dobila novog premijera – dosadašnjeg šefa Obaveštajne službe

Bivši šef Holandske obaveštajne službe Dik Šof (Dick Schoof, 67) položio je danas zakletvu kao premijer umesto Marka Rutea (57) koji posle 14 godina na toj dužnosti ide za generalnog sekretara NATO-a.

Prvi put od Drugog svetskog rata Holandiju predvodi premijer koji nije povezan s nekom političkom strankom. Pre no što je bio šef obaveštajne službe, Šof je bio šef antiterorističke službe i šef Službe za imigraciju.

Nova vlada koalicije koja naginje desnici stupa na dužnost tek sedam meseci pošto je na  izborima iznenađujuće pobedila krajnje desničarska anti-imigrantska i antislamska partija Gerta Vildersa.

Četiri stranke u vladajućoj koaliciji su Vildersova partija za slobodu, Ruteova Narodna partija za slobodu i demokratiju, s desnog centra, populistički Pokret građana poljoprivrednika i centristička partija Novi društveni ugovor.

Zvanični sporazum o stvaranju nove koalicije, pod nazivom „Nada, hrabrost i ponos“, uvodi stroge mere za tražioce azila, ukida spajanje porodica izbeglica i nastoji da smanji broj stranih studenata u Holandiji.

Protivljenje koalicionih partnera sprečilo je provokativnog Vildersa da preuzme premijerski posao. Tokom višemesečnih pregovora on je odstupio od nekih najekstremnijih stavova, među kojima od predloga zakona koji bi zabranio džamije, islamske škole i Kuran.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.