U trendu

Hrvatska kritikuje Srbiju: Postavljanje spomenika Mihailoviću apsolutno neprihvatljivo

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske danas je oštro kritikovalo Srbiju zbog otvaranja spomen-sobe sa spomenikom vođi četničkog pokreta Dragoljubu Draži Mihailoviću u Beogradu, navodeći da je glorifikacija ratnih zločinaca suprotna evropskim vrednostima.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da su „takvi postupci apsolutno neprihvatljivi, zabrinjavajući i u potpunoj suprotnosti s onim što Srbija deklarativno navodi kao svoj strateški cilj, a to je članstvo u EU“.

„Nažalost, ovaj događaj samo je poslednji u nizu onoga što u Srbiji traje već godinama – proces rehabilitacije četničkog pokreta, pa i samog njegovog vođe Draže Mihailovića“, navelo je Ministarstvo u Zagrebu.

Dodaje se da Hrvatska osuđuje taj čin i da očekuje od Srbije i njenih institucija „da odbace politiku relativizacije i veličanja zločina“.

„Prekrajanje prošlosti, kao i glorifikacija ratnih zločinaca, suprotni su evropskim vrednostima, predstavljaju vređanje žrtava, kao i svih pripadnika naroda koji su bili žrtve onih koji se sada rehabilituju“, dodaje Ministarstvo spoljnih I evropskih poslova.

Navodi se i da se odnosi mogu graditi „samo na iskrenom odnosu prema prošlosti, pomirenju i rešavanju otvorenih pitanja“ i da Hrvatska očekuje „konkretne poteze“ Srbije u rešavanju sudbine nestalih, po pitanju nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina i u svim drugim otvorenim pitanjima.

Spomen-soba Mihailoviću i spomenik na ulici pred njom su otvoreni masovnim skupom 17. oktobra u privatnom prostoru u beogradskoj opštini Zvezdara, na inicijativu Igora Braunovića, narodnog poslanika Socijalističke partije Srbije, koji je i vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća Srbijašume, predsednik udruženja Naša Drina i Boračke organizacije Srbije i Srpske.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar