U trendu

Hrvatski državni vrh na obeležavanju godišnjice akcije ‘Bljesak’ u Okučanima

Hrvatski državni vrh prisustvovao je danas u Okučanima obeležavanju 29. godišnjice vojno-policijske akcije „Bljesak“ kojom je, posle četiri godine rata, Hrvatska uspostavila kontrolu nad zapadnom Slavonijom, koja je do tada bila u sastavu samoproklamovane Republike Srpske Krajine (RSK).

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković položili su vence i zapalili sveće kod spomen-obeležja „Kristalna kocka vedrine“.

Milanović nije davao izjave za novinare, dok je Plenković rekao da u Okučanima odaje počast svim poginulim hrvatskim braniteljima, vojnicima i policajcima koji su najviše dali za hrvatsku slobodu, prenela je agencija Hina.

On se osvrnuo na francuske borbene avione Rafal, koji su prošle sedmice stigli u Hrvatsku, od kojih su dva danas povodom godišnjice „Bljeska“ preletela Okučane i druge delove Hrvatske.

„Drago nam je da će, zahvaljujući odlukama naše Vlade, Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo sa 12 višenamenskih borbenih aviona, najsavremenijih, najmodernijih, omogućiti Hrvatskoj jačanje odbrambenih sposobnosti, snagu odvraćanja kakvu nikada do sada nismo imali i sigurnost hrvatskog neba, mora i kopna za sledećih 40-ak godina“, rekao je Plenković.

Godišnjicu „Bljeska“ čestitali su i potpredsednik Vlade Davor Božinović i direktor policije Nikola Milina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.