U trendu

Hrvatsko Ustavni sud će u ponedeljak ispitati ustavnost kandidature Milanovića

Ustavni sud Hrvatske saopštio je danas da će ispitati kandidaturu predsednika države Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima 17. aprila, iz koje je jasno da on želi da bude premijer naredne vlade.

Milanovićeva najava kandidature, ubrzo posle raspisivanja izbora, izazvala je u petak iznenađenje i raspravu u zemlji. Neki smatraju da bi predsednik trebalo da podnese ostavku pre nego što se kandiduje na tim izborima.

Nešto manje od godinu dana pre kraja predsedničkog mandata, Milanović je rekao da će biti nosilac liste Socijaldemokratske partije (SDP) u Zagrebu.

Milanović (57), koji je već bio premijer od 2011. do 2016. godine, formalno je napustio SDP početkom 2020. godine, pre nego što je postao predsednik.

Šef hrvatske države ima ograničena ovlašćenja, ali je vrhovni komandant vojske.

Šef SDP Peđa Grbin rekao je danas da ne vidi „formalnu ili pravnu prepreku“ da Milanović ostane na mestu predsednika, ali je pozvao Ustavni sud da se izjasni, naglasivši da će ta odluka biti poštovana kakva god da bude.

Sud je saopštio da će se u ponedeljak sastati i razmotriti ustavnost i zakonitost izbora povodom kandidature predsednika Republike Zorana Milanovića na izborima za parlament“.

Premijer Andrej Plenković, koji je na toj funkciji od oktobra 2016. godine i namerava da osvoji treći mandat, kritikovao je odluku predsednika da u izbornu kampanju krene bez prethodne ostavke.

Plenković je lider konzervativne Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i u neprekidnom je verbalnom sukobu sa predsednikom države Milanovićem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar