U trendu

Humanitarci UN traže direktnu vezu sa izraelskom vojskom

UN žele direktnu vezu sa izraelskom vojskom da bi se dve strane bolje razumele i da bi se bezbedno i efikasno isporučivala pomoć Gazi – izjavio je danas koordinator UN za humanitarnu pomoć na palestinskim teritorijama Džejmi MakGoldrik (Jamie McGoldrick).

Umesto komunikacije preko službe za vezu, UN i drugi humanitarni akteri „moraju da razgovaraju sa onima koji pucaju“ – rekao je MakGoldrik novinarima u Ženevi, na kraju tromesečne misije.

Govoreći putem video-veze iz Jerusalima, MakGoldrik je objasnio da „u slučaju ozbiljnog bezbednosnog incidenta, UN nemaju ‘vruću liniju’ “ veze sa izraelskom vojskom (IDF).

„IDF nikada nije sarađivala sa humanitarnim akterima u ovakvom okruženju. Oni ne razumeju kako mi delujemo, ne razumeju naš jezik i naš cilj. A mi ne razumemo njihova očekivanja“ – objasnio je on.

„Postoji određeni nivo nepoverenja i nerazumevanja kojim treba da se pozabavimo. Želimo da drugačije radimo s njima“ – rekao je MekGoldrik.

Rekao je da su i pre smrtonosnog izraelskog napada na osoblje američke nevladine humanitarne organizacije „Centralna kuhinja sveta“ (World Central Kitchen, WCK“ u Gazi početkom aprila, humanitarni radnici objasnili Izraelu da sistem obaveštavanja o humanitarnim aktivnosti ima „mane“.

„Tražili smo nekoliko stvari od prvog dana“, rekao je McGoldrik.

„Moramo da odemo do ljudi koji pucaju i kontrolišu oružje, i moramo da se dogovorimo“ – rekao je on tvrdeći da „sistemi za smirivanje stanja i obaveštavanje nisu adekvatni“.

„Moramo da imamo ‘vruću liniju’ i da budemo u mogućnosti da razgovaramo s njima“ – rekao je potvrđujući da nije bilo „značajnog poboljšanja“ od početka aprila i da se humanitarni radnici i dalje plaše za svoju bezbednost, i rekao da se ove nedelje sastao s izraelskim glavnim komandantom južnog regiona Jaronom Finkelmanom.

„Insistirali smo da moramo da imamo sistem koji nam omogućava da budemo bezbedni“  – rekao je on o tome.

Već šestomesečni rat Izraela protiv palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze je počeo neviđenim napadom Hamasa na izraelsko tlo 7. oktobra uz pogibiju 1.170 ljudi, većinom civila, dok je u vojnoj operaciji odmazde Izraela u Gazi dosad poginulo više od 33.600 ljudi, takođe uglavnom civila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.