U trendu

I Srbija ima svoj kavijar

Ajvar, jedno od tradicionalnih jela srpske kuhinje, salata i namaz koji se pravi od pečenih, samlevenih i na ulju dobro uprženih paprika, uz dodatak soli i šečera, već 10 godina ima svoju manifestaciju, koja širom zemlje slavi tradiciju u spravljanju ovog povrtnog kavijara, kako ga često zovu.

Vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović kazao je na finalu nacionalnog takmičenja u spravljanju ajvara „Izađi mi na teglu“ da je to postala jedna od najznačajnijih jesenjih manifestacija u zemlji.

„To je značajno i za ovaj grad i ovu zemlju, jer po tome se prepoznaju. Onaj osećaj, utisak, koji steknu u Beogradu ili u Srbiji, jer mi smo gostoljubiv narod, upotpunjen je ukusom ajvara. Ajvar jedan od proizvoda koji se u svetu najbolje prodaje“, kazao je Popović.

Ove godine je na takmičenju u spremanju ajvara, čiji je prvi štampani recept objavljen u kuvaru iz 1877. godine, učestvovalo više od 150 ekipa iz 15 gradova Srbije.

„Prva je bila, neću da kažem skromna, bila je jedna manifestacija, a onda se to raširilo po celoj Srbiji i sad je postala po meni jedna od najznačajnijih jesenjih manifestacija sa nečim što je tipično naše i gde svaki deo Srbije ima svoju tajnu formulu spravljanja ajvara ili pečenja paprike“, istakao je Popović.

Tokom devet sezona karavan „Izađi mi na teglu“ obišao je više od 200 gradova u Srbiji, takmičari su od oko 100 tona paprike napravili više od 45.000 tegli ajvara. Manifestaciju je posetilo blizu milion ljudi, a uspešan plasman na takmičenju je podstakao više od 40 domaćinstava da pokrene sopstvenu proizvodnju ajvara.

„Ovo je neka naša veza i sa prošlošću, onim što mi jesmo. Svi mi to radimo. Neko javno kao ovde, a neko u krugu porodice i to je opšte mesto našeg naroda, bilo gde da se on nalazi“, dodao je Popović.

U Srbiji je imenom porekla ili geografskom oznakom na nacionalnom nivou do sada zaštićen leskovački ajvar, koji se pravi od specifične vrste paprika i specifičnom tehnoiloškom postupku. Taj ajvar ima i medjunarodnu zaštitu geografskog proizvoda.

Prilog Kineske Medijske Grupe – CMG. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар