U trendu

Indija glasala u drugoj fazi izbora, favorit vladajuća stranka

Milioni Indijaca glasali su u petak uz umerenu izlaznost u drugom krugu višefaznih opštih izbora, dok je premijer Narendra Modi nastojao da podstakne glasače svojim brendom hinduističke nacionalističke politike.

Ljudi su stajoli u redovima ispred biračkih mesta dok je glasanje počelo u sedam sati ujutro i trpeli vruće letnje vreme s temperaturom do 42 stepena Celzijusa popodne.

Izborna vlast je u saopštenju navela da je oko 60,96 odsto od 160 miliona birača s pravom glasa glasalo u drugom krugu.

Ishod glasanja u petak biće ključan za Modijevu hinduistilku nacionalističku partiju „Bharatiia Džanata“ (BJP) jer 88 izbornih jedinica u 13 država uključuje neka od njenih uporišta.

Većina anketa predviđa pobedu Modija i njegove BJP koja se suprostavlja širokom opozicionom savezu predvođenom „Indijskim nacionalnim kongresom“ i moćnim regionalnim strankama.

Lider Kongresne stranke Rahul Gandi se po drugi put kandiduje pošto je poražen na izborima 2019. od Smriti Iranija, lidera BJP, u severnom indijskom gradu Ametiju – tradicionalnom uporištu porodice Nehru-Gandi.

Drugi istaknuti kandidati u drugoj fazi glasanja su Šaši Tarur iz Kongresne partije, popularna zvezda BJP Bolivuda Hema Malini i glumac Arun Govil koji je igrao ulogu hinduističkog poštovanog Lorda Rama u televizijskoj adaptaciji drevnog epa Ramajana 1987. godine.

Premijer Modi pozvao je ljude da u rekordnom broju glasaju „za jačanje demokratije“.

Skoro 970 miliona glasača – više od 10% stanovnika sveta, bira 543 člana donjeg doma parlamenta na pet godina tokom postepenih izbora koji traju do 1. juna. Glasovi će se prebrojati 4. juna iz ukupno 28 država u Indiji.

Izlaznost u prvoj fazi glasanja 19. aprila procenjena je na oko 62% od 166,3 miliona birača s pravom glasa.

Izbori u Indiji 2019. su doneli najveću izlaznost birača u istoriji – 67,11 odsto. Sada se očekuje povećanje odziva u još pet predstojećih krugova glasanja.

Relativna apatija birača iznenadila je neke političke analitičare, ali oni kažu da je BJP i dalje lider.

„Za Modijevu stranku se očekuje da osvoji 400 od 543 mesta, ali izostaje skok popularnosti“ – rekao je Pratap Bhanu Mehta, indijski politikolog u članku u dnevniku „Indijan Ekspres“.

Kritičari premijera, priznatog hinduističkog nacionaliste, kažu da je indijska tradicija različitosti i sekularizma na udaru otkako je BPJ osvojila vlast pre deset godina. Optužuju tu stranku da neguje versku netoleranciju, a ponekad čak i nasilje. Stranka negira optužbe i kaže da njena politika koristi svim Indijcima.

Modi je izazvao ogromnu kontroverzu tokom vikenda kada je rekao da će Kongresna stranka, ako bude ponovo na vlasti, raspodeliti bogatstvo „infiltratorima“ i „onima koji imaju više dece“, očigledno misleći na muslimansku zajednicu.

Hindusi čine 80% od 1,4 milijarde stanovnika Indije, dok muslimani čine 14%, a hrišćani i Siki po 2%.

Lideri parlamentarnih partija sastali su se sa izbornim zvaničnicima i pozvali ih da istraže da li je Modijeva izjava prekršaj kodeksa ponašanja koji zabranjuje političarima da apeluju na glasače na osnovu kaste i verskih osećanja.

S druge strane BJP je izbornom odboru podnela žalbu protiv Gandija, optužujući tog opozicionog lidera da lažno tvrdi da se siromaštvo povećava i da „zabija klin“ između severa i juga Indije na osnovu jezika i drugih razlika da bi izbore poremetio u svoju korist.

Izborna vlast je u četvrtak uvažila žalbe i tražila od predsednika dve stranke da do ponedeljka odgovore na te opštužbe. Očekuje se da će nadležni organi doneti odluku sledeće nedelje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.