U trendu

Inicijativa mladih: Povelja Lazareviću je podrška nasilju i politici zločina

 Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji saopštila je danas da je odluka Topličkog upravnog okruga o dodeli ovogodišnje povelje „Car Lazar“ osuđenom ratnom zločincu Vladimiru Lazareviću, podrška nasilju i politici zločina.

„Državnim priznanjem ratnom zločincu, vlast u Srbiji ponižava porodice žrtava sa Kosova, od kojih mnoge do danas nisu našle posmrtne ostatke svojih najbližih“, poručila je Inicjativa mladih za ljudska prava.

Ističući da odluku o dodeli nagrade vide kao podršku nasilju i politici zločina, iz Inicijative su ukazali da borba protiv nasilja podrazumeva poštovanje ljudskog života i preuzimanje odgovornosti za počinjeno nasilje, posebno kada su državne institucije činile ratne zločine.

Lazarevića je 2015. godine po izlasku iz zatvora, na aerodromu u Nišu dočekalo više ministara u Vladi Srbije, pri čemu je tadašnji ministar pravosuđa, a danas ministar rada Nikola Selaković, izjavio da je Lazarević „uzor mladima“.

U avgustu 2021. godine niška opština Pantelej, proglasila je Lazarevića počasnim građaninom, a Toplički upravni okrug najavio je dodelu povelje Lazareviću uz ocenu da je on „pravi primer mlađim generacijama kako se bori i brani svoja zemlja“.

Toplički okrug dodeljuje povelje zaslužnim pojedincima i institucijama u okviru „Svetopličkog vidovdanskog sabora“, koji će biti održan 28. juna u porti manastira Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Kondželju kod Prokuplja.

Uz Nebojšu Pavkovića, Lazarević je bio jedan od autora knjiga koje je objavilo Ministarstvo odbrane u okviru edicije „Ratnik“ 2018. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u skupštinskoj raspravi 2. februara ove godine nazvao Lazarevića „velikim srpskim herojem“.

Vladimir Lazarević je bio prisutan na skupu „Srbija nade“ u organizaciji Srpske napredne stranke 26. maja ove godine u Beogradu, podsetila je Inicijativa mladih.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar