U trendu

Inžinjerka za RSE: U Srbiji slaba svest o značaju zaštite od požara

Inženjerka zaštite od požara Ljubica Krnjaić je kazala da „iz godine u godinu raste broj požara u Srbiji“, te ocenila da je to pokazatelj „izuzetno niskog nivoa svesti društva o značaju zaštite od požara“.

„Zaštita od požara se nedovoljno ozbiljno shvata u našoj zemlji, a to je velika šteta. To mi glavom plaćamo, kao i imovinom“, kazala je ona za Radio Slobodna Evropa (RSE).

U nizu požara ovog meseca, goreli su različiti objekti – stanovi, bolnice, tržni centari, poslovne zgrade, skladišta i poljoprivredni objekati.

Više od 1.500 požara i eksplozija dogodilo se širom Srbije samo od početka ove godine, što je za deset odsto više nego u januaru 2023.

Poginulo je desetoro ljudi, povređeno 30, a evakuisano 137,preneto na sajtu RSE.

Krnjaić, predsednica Udruženja za ekologiju i zaštitu od dejstva vatre „EcoFire“ je rekla i da je „u Srbiji manjak stručnjaka koji se bave instalacijama pri izgradnji objekata. I onda se to improvizuje ili odradi nekvalitetno“.

„A drugo, imamo električne uređaje koji više nisu kvalitetni kao što su nekada bili“, objasnila je ona.

„Bilo da se radi o nehatu, nepažnji ili nameri – ljudski faktor najčešći je uzrok požara“, kazali su za RSE iz Sektora Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za vanredne situacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar