U trendu

IOM: Američko-meksička granica najopasnija ruta kopnene migracije na svetu

Granica između SAD i Meksika bila je „najopasnija ruta kopnene migracije na svetu“ 2022. godine, sa 686 umrlih ili nestalih, navodi se u danas objavljenom izveštaju Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

„Taj broj predstavlja gotovo polovinu od 1.457 mrtvih i nestalih migranata“ zabeleženih na američkom kontinentu za 2022. godinu, „najsmrtonosniju godinu“ od kada je 2014. počeo projekat IOM-a o nestalim migrantima.

U 2022. godini zabeleženo je 668 smrtnih slučajeva migranata (100 žena, 454 muškarca, 31 maloletnik i 83 neutvrđenog pola i starosti) na granici između SAD i Meksika, navodi se u godišnjem izveštaju i dodaje da se strahuje da bi broj mogao da bude veći zbog nedostatka zvaničnih podataka iz Teksasa i meksičke agencije za potragu i spasavanje.

Vodeći uzroci smrti duž velike granice između SAD i Meksika su utapanje (212), saobraćajne nesreće ili smrtni slučajevi usled nebezbednog transporta (71), ekstremne vremenske prilike i nedostatak skloništa, hrane i vode (156).

Gotovo polovina (307) smrtnih slučajeva dogodila se u pustinjama Sonore i Čivave. Poređenja radi, 212 migranata izgubilo je život u pustinji Sahara 2022. godine, iako IOM upozorava da ima samo nepotpune brojke.

U Severnoj Americi, zemlje sa najviše smrtnih slučajeva migranata su Meksiko, Gvatemala i Kuba.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar