U trendu

Iran osudio zatvaranje naloga vrhovnog vođe na Instagramu i Fejsbuku

Zatvaranje naloga vrhovnog vođe Irana, ajatolaha Alija Hamneija, na Fejsbuku i Instagramu vlasti te države su danas ocenile kao kršenje slobode izražavanja i „uvredu za milione ljudi koji slede stavove“ Hamneija.

Uz to je ministar spoljnih poslova Irana Hosein Amir-Abdolahijan u poruci sajtu „Middle East Eye“ izjavio da je Hamnei „najistaknutiji pristalica potlačenog naroda Palestine“ i da „imperija Silicijumske doline ne može sprečiti da njegov glas dopre do globalnog javnog mnjenja“, rekao je iranski ministar.

Hamnei koji je na vlasti skoro 35 godina, imao je pet miliona pratilaca na Instagramu.

Američka kompanija Meta – gigant društvenih medija u svetu, u februaru je potvrdila da je zatvorila naloge vrhovnog vođe Irana na Fejsbuku i Instagramu jer je on „više puta prekršio“ propise o „opasnim organizacijama i pojedincima“.

U jeku rata u Pojasu Gaze iranski lideri koji imaju naloge na drugim društvenim mrežama, naročito na Iksu (X), sve više šalju poruke osude Izraela i podrške palestinskom islamističkom pokretu Hamasu.

Instagram i Fejsbuku su među najčešće korišćenim aplikacijama u Iranu, iako su tamo obe blokirane, ali im korisnici interneta pristupaju društvenim platformama koristeći virtuelne privatne mreže (VPN) čime zaobilaze cenzuru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.