Istražitelji ustanovili da je Ukrajina napadnuta raketom iz Severne Koreje

Šef istraživačke organizacije koja traga za poreklom oružja upotrebljenog u ruskim napadima na Ukrajinu još od 2018. godine, rekao je u Savetu bezbednosti UN da je ta orgnizacija „neosporno“ ustanovila da je iz Severne Koreje balistička raketa čiji su ostaci ove godine nađeni u Ukrajini.

SAD i njihovi zapadni saveznicu sukobili su se u petak s predstavnicima Rusije i Severne Koreje na sastanku Saveta bezbednosti UN jer su tvrdili da te dve države krše embargo UN na izvoz oružja iz Severne Koreje.

Rusija je odbacila te tvrdnje kao „neosnovane“, a Severna Koreja kao „izuzetno drsko“ ocenila raspravu o „nečijem navodnom ‘prebacivanju oružja’ „.

Džona Lef, izvršni direktor organizacije Istraživanje o oružju u sukobima (Conflict Armament Research) podneo je na sastanku Saveta bezbednosti detaljnu analizu rakete koja je pogodila ukrajinski grad Harkov 2. januara ove godine.

On je rekao da je ta organizacija analizirala motor rakete, deo oko repa i oko 300 sastavnih delova koje je proizvelo 26 kompanija iz osam zemalja i teritorija, i da je ustanovila da se radi o raketi KN-23 ili KN-24 porizvedenoj 2023. u Severnoj Koreji.

Zaključke je donela na osnovu jedinstvenih karakteristika te rakete, prečnika, putanje potiska, analize mesta gde je pala, korejskih slova na delovima rakete i drugih oznaka i delova koji datiraju iz 2023. godine.

Lef je rekao da su njihovi timovi ispitali još tri identične rakete Severne Koreje koje su pogodile Kijev i Zaporožje takođe ove godine.

Oni su uočili i konvencionalno naoružanje, uključujući artiljerijske rakete proizvedene 1977. godine, zaplenjene na liniji fronta i nisu primećene ranije na bojnom polju u Ukrajini, a koje je proizvela Severna Koreja i koji su moguće deo nedavne veće isporuke raketa.

Savet bezbednosti je ilegalno prebacivanje oružja iz Severne Koreje u petak razmatrao na zahtev Francuske, Japana, Južne Koreje, Velike Britanije i SAD.

Sastsanak je usledio posle ruskog veta uloženog 28. marta kojim je okončan nadzor tima stručnjaka UN za sprovođenje sankcija protiv Severne Koreje zbog razvijanja nuklearnog programa.

SAD i njihovi evropski i azijski saveznici optužili su Moskvu da pokušava da izbegne nadzor, dok navodno krši sankcije kupovanjem oružja od Pjongjanga za svoj rat protiv Ukrajine.

Iako je istekao mandat stručnjaka UN za nadzor primene sankcija Severnoj Koreji, čiji rad je bio produžavan od 2009. uz podršku Rusije, šef službe UN za razoružanje Izumi Nakamitsu je u petak rekao u Savetu bezbednosti da je važno ukazati da komitet Saveta bezbednosti zadužen za nadgledanje primene sankcija protiv Severne Koreje nastavlja rad i da će nastaviti da nadgleda primenu režima sankcija.

Zamenik ambasadora SAD Robert Vud rekao je da je prezentacija stručnjaka Lefa s tehničkim detaljima vrlo ubedljiva i da nezavisni nalazi Lefove organizacije potvrđuju izveštaje i analize drugih izvora.

„Kao stalna članica Savteta bezbednosti, Rusija ima odgovornost da podržava i jača međunarodni mir i bezbednost. A ipak Rusija protiv ukrajinskog naroda lansira balističke rakete koje je nezakonito dobila od Severne Koreje“, rekao je Vud.

Ruski ambasador Vasilij Nebenzija je optužio zapadne inicijatore tog sastanka da pokušavaju da upotrebe Savet bezbednosti za „antiruske i antisevernokorjeske tvrdnje“ i da šire neosnovane optužbe da bi „skrenuli pažnju sa sopstvenog destruktivnog delovanja koje podstiče eskalaciju u regionu“.

Rekao je da su tvrdnje o ruskoj upotrebi severnokorejskih raketa u Ukrajini „apsolutno lažne“ i doveo u pitanje profesionalizam i stručnost onih koji su ispitivali ostatke raketa u Ukrajini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.