U trendu

Istraživanje pokazalo da upotreba ekstazija može smanjiti simptome PTSP-a

Upotreba leka koji sadrži psihodeličnu supstancu MDMA može smanjiti simptome posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP), objavili su istraživači u novoj studiji objavljenoj danas.

Kompanija koja sponzoriše istraživanje saopštila je da planira da traži odobrenje SAD za prodaju supstance, takođe poznate kao ekstazi, za lečenje PTSP-a u kombinaciji sa psihološkom terapijom.

„To je prva inovacija u lečenju PTSP-a u više od dve decenije. I to je značajno jer mislim da će otvoriti i druge inovacije“, rekla je Ejmi Emerson, izvršna direktorka MAPS Pablik Benefin Korporejšna (MAPS Public Benefit Corporation), sponzora istraživanja.

Ranije ove godine, Australija je postala prva zemlja koja je psihijatrima dozvolila da prepisuju MDMA i psilocibin, psihoaktivni sastojak u psihodeličnim pečurkama.

Tokom studije, istraživači su merili simptome kod 104 osobe sa PTSP-om koji su dobile ili MDMA ili lažnu pilulu tokom tri sesije, u razmaku od jednog meseca.

Uobičajeni neželjeni efekti u MDMA grupi bili su zatezanje mišića, mučnina, smanjen apetit i znojenje. Samo je jedna osoba u MDMA grupi je odustala od studije.

Nakon tretmana, 86 odsto grupe koja je dobila ekstazi je bilo bolje dok je smanjenje PTSP simptoma imalo 69 odsto placebo grupe.

Procena PTSP-a meri simptome kao što su noćne more, flešbekove i nesanicu.

Do kraja studije, 72 odsto ljudi u MDMA grupi više nije ispunjavalo dijagnostičke kriterijume za PTSP, u poređenju sa oko 48 odsto u placebo grupi.

PTSP se takođe može lečiti drugim lekovima ili terapijom razgovorom.

Pre nego što bi MDMA mogao da bude propisan u SAD, Uprava za hranu i lekove bi morala da ga odobri, a Uprava za sprovođenje lekova bi morala da promeni svoju klasifikaciju.

MDMA je trenutno klasifikovan kao Prilog 1, kao i heroin, i smatra se da nema „trenutno prihvaćenu medicinsku upotrebu“ ida postoji „visok potencijal za zloupotrebu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar