U trendu

Italija radi na transferu hiljada migranata koji su stigli na ostrvo Lampeduzu u jednom danu

Migrantski prijemni centar u najjužnijem italijanskom ostrvu Lampeduzi danas je pod pritiskom dok vlasti nastoje da prebace na kopno hiljade migranata koji su stigli u malim, nesigurnim čamcima u okviru samo 24 časa ove nedelje.

Crveni krst je saopštio da i dalje ima 4.200 migranata u centru od 6.800 koji su stigli na to malo turističko ostrvo u oko 120 brodića koji su krenuli iz Tunisa. Komercijalni trajekti i italijanski vojni brodovi prevoze novodošle migrante iz Lampeduze ka kopnenom delu Italije.

„Posle posebno izazovnog dana kao jučerašneg, danas se ljudi stalno prebacuju. Situacija je svakako kompleksna i postepeno pokušavamo da se vratimo u normalu“, rekla je Frančeska Bazil iz Italijanskog crvenog krstsa.

Rekla je da se migrantima dele kamping kreveti i oprema da ne spavaju na hladnom.

Kretanje novodošlih migranata se obično strogo kontroliše ali kako je prihvatni centar preopterećen neki od njih su se odvojili i primećeni su širom ostrva, javljaju dobrovoljci.

Neki meštani su delili migrantima koje su sreli, hranu i vodu.

Televizija Skaj TG24 javila je da je samo jedan migrantski brod stigao danas na ostrvo, sa 44 ljudi.

Gradonačelnik Lampeduze Filipo Manino kritikovao je Evropsku uniju što je ostavila Italiju da se sama izbori sa velikim brojem dolazaka migarnata, navodeći da je Unija ostala nema svih ovih meseci.

Založio se za strukturisano rešenje i rekao je za televiziju Skaj da je italijanska premijerka Đorđa Meloni (Giorgia) obećala podršku.

U govoru na Budimpeštanskoj demografskoj konferenciji danas Melonijeva je rekla da problemi stvoreno italijanskim zastarelim stanovništvom ne treba rešavati sa imigrantima koji rade da podrže socijalni sistem i održe rad ekonomije.

Rekla je da će podržati sistem kvota za legalnu imigraciju „gde je potrebna i gde može biti u potpunosti integrisana“.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Pjantedozi (Matteo Piantedosi) telefonom je danas razgovarao sa komesarkom EU za unutrašnje poslove Ilvom Johanson (Ylva Johansson) o migrantskoj situaciji, i ukazao da ovakav pristup ne funkconiše.

„Složili smo se oko potrebe razvoja novog evropskog operativnog sistema protiv trgovaca ljudima“, rekao je Pjantedozi i podvukao potrebu da Tunis poveća repatrijacije ka zemljama porekla migranata.

Kako je navedeno, planiran je uskoro bilateralni sastanak u Briselu.

Prema italijanskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, do danas je gotovo 126.000 migranata stiglo u Italiju morem ove godine, gotovo dvostruko više nego u isto vreme prošle godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar