U trendu

Izbori u Indiji počinju 19. aprila i trajaće šest nedelja

Izborna komisija Indije, najveće demokratije na svetu, dana je za 19. april zakazala početak šestonedeljnih parlamentarnih izbora.

Većina anketa predviđaju pobedu aktuelnog premijera Narendre Modija i njegove hinduističke nacionalističke Indijske narodne partije (Bharatija Džanata partije – BJP). Ako pobedi, osvojiće treći premijerski mandat.

Datum 19. april određen je za prvu od sedam faza izbora, koji će trajati šest nedelja – objavio je danas predsednik izborne komisije Radživ Kumar na konferenciji za novinare.

Države – članice federacije koje čine Indiju, glasaće u različita vremena, a rezultati će biti objavljeni 4. juna.

Više od 970 miliona glasača, što je preko 10 odsto stanovništva sveta, biraće 543 člana donjeg doma parlamenta s petogodišnjim mandatom.

Modi koji se kandiduje za treći uzastopni mandat, suočava se s malo izazova pošto izgleda da se raspada glavni opozicioni savez više od dvadeset regionalnih stranaka predvođenih partijom Indijskog nacionalnog kongresa, pogođen rivalitetima, političkim napuštanjima i ideološkim sukobima.

Analitičari kažu da će Modi verovatno biti učvršćen na izborima kao jedan od najtrajnijih i najuticajnihih indijskih vođa koji je nastojao da transformiše zemlju od sekularne demokratije u hinduističku državu.

Svaka izborna faza će trajati jedan dan i istog dana če glasati po nekoliko izbornih jedinica raspoređenih po 28 saveznih država i na osam saveznih teritorija, gusto naseljenih gradova i udaljenih sela.

Razvučeno glasanje omogućuje državi da rasporedi desetine hiljada vojnika da spreče nasilje i prevezu izborne zvaničnike i aparate za glasanje.

Po indijskom izbornom sistemu pobeđuje kandidat koji dobije najviše glasova.

Uoči izbora Modi je putovao širom zemlje otvarajući nove projekte, držeći govore i razgovarajući sa glasačima.

Podrška mu je skočila u januaru kada je otvorio hinduistički hram u severnom gradu Ajdohji što su mnogi videli kao nezvanični početak njegove predizborne kampanje.

Modi, (73) došao je na vlast prvi put 2014. godine uz obećanja ekonomskog razvoja i predstavio se kao autsajder koji se obračunava s političkom elitom. Od tada je sve popularniji i pomešao je veru s politikom po formuli koja je imala veliki odjek kod većinskog hinduističkog stanovništva, iako podriva indijske sekularne korene.

Izbori se održavaju u vreme kada je porastao uticaj Indije na globalnoj sceni pod vođstvom Modija, zahvaljujući njenoj velikoj privredi i delimično zato što se na nju gleda kao na kontratežu Kini koja jača.

Modijeva partija BJP je 2019. osvojila apsolutnu većinu od 303 poslanička mesta, dok je Indijski nacionalni kongres dobio svega 52.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.