Izraelska vojska bombardovala Pojas Gaze, hiljade Palestinaca u begu

Izraelska vojska je danas bombardovala Pojas Gaze, najviše severni deo te teritorije, gde se nastavljaju vojne operacije posle nekoliko dana žestokih borbi protiv Hamasa koje su naterale hiljade Palestinaca da beže.

Rat, započet iznenadnim napadom palestinske islamističke organizacije Hamas na Izrael 7. oktobra prošle godine, ne jenjava na palestinskoj teritoriji i podstakao je bojazan od većeg sukoba i u Libanu.

Dopisnik Frans presa je javio da je više vazdušnih udara izvedeno i da su ciljana različita područja tokom noći, uključujući Gaza Siti, na severu, te Rafu i Kan Junis na jugu.

Početkom maja vojska je započela ofanzivu na Rafu, grad na granici s Egiptom koju je Izrael predstavio kao poslednje veliko uporište Hamasa.

Borbe su međutim od tada ponovo pojačane u nekoliko drugih područja, a posebno na severu.

Od utorka izraelska vojska izvodi kopnenu operaciju u Suđaiji, istočnom kvartu glavnog grada Gaze, gde besne borbe između izraelskih vojnika i palestinskih boraca. Operacija je danas nastavljena, rekli su očevici i lekari.

Vojska je saopštila da je dan ranije „eliminisala nekoliko terorista, pronašla oružje, izvela ciljane upade na borbene pozicije i da je pogodila desetine terorističkih infrastruktura“ kao i da izvodi desetine udara dronovima, preneli su izraelski mediji.

U četvrtak je vojska pozvala stanovnike pomenutog kvarta da se evakuišu što je nateralo desetine hiljada civila da beže, po podacima Civilne odbrane.

Očevidac Samal Hadžadž je izjavio da ljudi paniče, da su užasnuti, da ne znaju zašto su izraelski vojnici ušli u taj kvart, pošto su već razorili kuće u njemu.

Vojska je takođe danas najavila da će nastaviti svoje operacije u Rafi i u centru Pojasa Gaze. U napadu na kuću na severozapadu Rafe ubijeno je šestoro ljudi, rekli su spasioci i lekari.

Artiljerijskom vatrom je, kako kažu očevici, takođe ciljano nekoliko područja na jugu tog grada.

U izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze do sada je ubijeno najmanje 37.834 ljudi, uglavnom civila, po podacima tamošnjeg ministarstva zdravlja.

Rat je izazvao masovno raseljavanje na maloj teritoriji pod opsadom Izraela gde nedostaje hrane i vode.

Visoki zvaničnik Hamasa čije je sedište u Bejrutu Osama Hamdan rekao je u subotu da pregovori s Izraelom o prekidu vatre i oslobađanju talaca nisu doveli ni do kakvog napretka.

Strah od širenja sukoba na Liban nedavno je pojačan uz razmenu pretnji Izraela i Libanskog Hezbolaha, moćne islamističe proiranske organizacije, saveznika Hamasa.

Izraelska vojska je danas saopštila da je pogodila nekoliko ciljeva u južnom Libanu, gde se okupljaju operativci Hezbolaha.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.