U trendu

Izraelska vojska objavila da je opkolila Kan Junis

Izraelske odbrambene snage (IDF) su  objavile da su protekle noći završile opkoljavanje Kan Junisa, glavnog grada na jugu Pojasa Gaze i pritom ubile i ranile desetine operativaca Hamasa.

Izraelski mediji prenose danas da je 98. divizija predvodila prodor u zapadni deo Kan Junisa, a da su Sedma oklopna i Brigada Givati opkoljavale grad.

Izraelski zvaničnici su ranije rekli da se najviši lideri Hamasa možda kriju u tunelima ispod grada, podseća Asošiejted pres.

U Kan Junisu je dom Jahje Sinvara, vođe Hamasa u Gazi, ali se ne zna gde je on.

Kako su navele IDF u proteklom danu su se kopnene snage borile s operativcima Hamasa u gradskim kvartovima i izvedeni su vazdušni napadi.

Vojnici su u području Kan Junisa otkrili rakete spremne za ispaljivanje, te drugo oružje i tunele.

Izrael je prošle nedelje pokrenuo ofanzivu da osvoji Kan Junis u kojem su, kako se veruje, ekstremisti odgovorni za napade na jug Izraela 7. oktobra u kojima je ubijeno oko 1.200 ljudi, uglavnom civila.

Pošto su gotovo svi od 2,3 miliona stanovnika Gaze ostali bez svojih domova većina ih se sklonila u male gradove severno od južno od Kan Junisa i mnogi spavaju u improvizovanim šatorima, a ponestaje im hrane i lekova i nemaju čistu vodu.

Palestinci su rekli da su izraelski vojnci blokirali i upali juče u bolnice onemogućili spasiocima da dođu do ranjenih, preneo je Gardijan.

Mrtvi su sahranjivani oko glavne bolnice Naser jer odlazak na groblje nije bio bezbedan, javio je Rojters.

U bolnicu Al-Khair upali su izraelski vojnici i hapsili zaposlene, a bolnca Al-Amal, u koj su spasioci Crvenog polumeseca je odsečena i do nje se ne može doći, tvrde palestinski zvaničnici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar