U trendu

Izraelska vojska: U Gazi poginulo 152 izraelska vojnika od početka rata

Izraelska vojska objavila je danas da su 152 njena pripadnika poginula u Pojasu Gaze od početka rata sa palestinskim islamističkim pokretom Hamas.

Devet vojnika poginulo je juče u borbama u Gazi, navela je vojska u saopštenju.

Reč je o jednom od najvećih brojeva nastradalih u danu u toj palestinskoj enklavi od početka sukoba 7. oktobra.

Vode se neke od najkrvavijih borbi od početka izraelske kopnene ofanzive krajem oktobra koje ukazuju da Hamas i dalje pruža otpor uprkos više nedelja brutalnog rata, navodi agencija AP.

Očekuje se da će porast broja poginulih izraelskih vojnika uticati na podršku tamošnje javnosti za rat koji je pokrenut upadom militanata Hamasa na zajednice na jugu Izraela 7. oktobra kada je ubijeno 1.200 ljudi a 240 su odvedeni kao taoci.

U ratu su razoreni delovi Pojasa Gaze gde je poginulo je više od 20.000 osoba a raseljeno gotovo 85 odsto od 2,3 miliona stanovnika te palestinske enklave.

Izraelci i dalje čvrsto podržavaju vlasti koje navode da je cilj da unište vladajuće i vojne kapacitete Hamasa i da osiguraju oslobađanje preostalih 129 talaca. Podrška se uglavnom ne smanjuje uprkos rastućem međunarodnom pritisku protiv izraelske ofanzive i sve većeg broja ubijenih Palestincima.

Međutim, kako navodi AP, porast broja poginulih izraelskih vojnika mogao bi da potkopa tu podršku. Smrt vojnika je osetljivo i emocionalno pitanje u Izraelu, gde je odsluženje vojnog roka obavezno, dodaje AP.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar