Izveštaj UN: Talibani ograničavaju ženama zapošljavanje, putovanja i zdravstvenu zaštitu

U izveštaju misije Ujedinjenih nacija u Avganistanu objavljenom danas navodi se da talibani ograničavaju ženama pristup poslu, putovanju i zdravstvenoj zaštiti ako su neudate ili nemaju muškog staratelja.

U svom poslednjem tromesečnom izveštaju, koji pokriva oktobar-decembar prošle godine, misija UN u Avganistanu navela je da talibani vrše pritisak na avganistanske žene koje su same ili nemaju muškog staratelja.

U Avganistanu nema zvaničnih zakona o muškom starateljstvu, ali talibani kažu da se žene ne smeju kretati ili putovati na određenu udaljenost bez muškarca koji je s njom i s kim je u krvnom srodstvu ili braku.

U jednom slučaju zvaničnici iz Ministarstva za propagiranje vrlina i prevenciju poroka su savetovali ženu da se uda ako želi da sačuva svoj posao u bolnici, zato što je, prema njihovim rečima, „neprikladno da neudate žene rade“.

Talibani su nakon preuzimanja vlasti 2021. godine zabranili ženama da učestvuju u većini oblasti javnog života i ograničili devojčicama da idu u školu nakon šestog razreda, iako su u početku obećavali umereniju vladavinu.

U maju 2022. Talibani su doneli dekret kojim preporučuju ženama da nose burku od glave do pete, slično ograničenjima tokom prethodne vladavine Talibana između 1996. i 2001. godine.

U provinciji Paktija, Ministarstvo za poroke i vrline od decembra zabranjuje ženama bez muškog pratioca pristup zdravstvenim ustanovama a zvaničnici Ministarstva posećuju zdravstvene ustanove u pokrajini kako bi se uverili u poštovanje te naredbe.

Ministarstvo, koje služi kao talibanska moralna policija, putem kontrolnih punktova i inspekcija kontroliše da li žene nose hidžab i imaju mušku pratnju kada posećuju javna mesta, kancelarije i obrazovne ustanove.

Zabeleženi su slučajevi da su žene uhapšene zato što su nabavljale kontracepciju, koju su talibani zabranili.

Niko iz Ministarstva za poroke i vrline nije odmah bio dostupan za komentar u vezi sa izveštajem UN.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.