U trendu

Izvestiteljka PSSE pozvala vlasti Srbije da oslobode Sandulovića i istraže navode o zlostavljanju

 Generalna izvestiteljka Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za političke zatvorenike Suna Evarsdotir (Sunna Ævarsdóttir) pozvala je danas vlasti Srbije da oslobode uhapšenog opozicionog političara Nikolu Sandulovića i da istraže navode da je bio zlostavljan u pritvoru.

Evarsdotir je rekla da su Sandulovića, prema rečima članova njegove porodice, iz njegove kuće odveli agenti srpske bezbednosne službe i teško ga pretukli, prenela je PSSE.

„Navodi se da je to bio oblik kazne za izražavanje žaljenja zbog smrti Adema Jašarija, osnivača Oslobodilačke vojske Kosova koga je srpska policija ubila 1998. godine zajedno sa 57 članova njegove porodice tokom rata na Kosovu“, navela je Evarsdotir.

Dodala je da su je šokirali navodi da se Sandulović vratio kući delimično paralizovan i na nosilima i ukazala da je potom, uprkos vidljivim povredama, zadržan u pritvoru od 30 dana i optužen za izazivanje nacionalne, rasne ili verske mržnje.

„Pozivam srpske vlasti da se pridržavaju svojih obaveza iz Evropske konvencije o ljudskim pravima, posebno sprovođenjem brze, efikasne i nezavisne istrage ozbiljnih optužbi o zlostavljanju gospodina Sandulovića od državnih agenata i garantovanjem njegovog pristupa adekvatnoj medicinskoj nezi“, navela je.

Ona je ukazala da su zabrana torture i drugih oblika zlostavljanja, kao i sloboda izražavanja, osnovne vrednosti u svakom demokratskom društvu i da očekuje od srpskih vlasti da u potpunosti poštuju međunarodne obaveze u oblasti ljudskih prava.

Sandulović, lider vanparlamentarne Republikanske stranke, priveden je nakon što je 2. januara na Iksu ponovo objavio snimak iz februara 2023. godine, na kojem se nalazi pored groba Adema Jašarija.

„Ja sam jedini političar iz Srbije koji je došao da se pokloni nevinim albanskim žrtvama, porodici Jašari, u Prekazu. Izvinio sam se i zamolio za oproštaj u ime Srba koji to nisu počinili“, napisao je Sandulović na Iksu 2. januara.

Sandulovićev advokat Čedomir Stojković rekao je da su njegovog klijenta pretukli pripadnici Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je 11. januara da prikupljeni dokazi ne upućuju na zaključak o postojanju dovoljno uverljivih navoda i jasnih indicija da je u slučaju Sandulovića došlo do zlostavljanja. Tužilaštvo je navelo da iz otpusne liste Vojnomedicinske akademije „jasno proizilazi da nisu konstatovane bilo koje telesne povrede“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar