U trendu

Jekić (SSP): Žofre žmuri na sve što radi aktuelna vlast

Poslanik Stranke slobode i pravde (SSP) Dalibor Jekić rekao je danas da šef Misije EU u Srbiji Emanuele Žofre ne želi da nazove stvari u Srbiji pravim imenom i da „žmuri“ na sve ono što radi vlast.

Jekić koji je i predsednik Gradskog odbora SSP u Kragujevcu, u pisanoj izjavi naveo je da je razočaran odgovorima na pitanja koje je Žofre dao portalu Glas Šumadije.

„Glavna zasluga zbog čega građani Srbije ne misle da je Evropska unija najveći donator i najveći investitor je zasluga vlasti koja na žalost često ima vašu podršku. Takvu sliku kreiraju mediji sa nacionalnim frekvencijama koji su pod isključivom kontrolom Srpske napredne stranke, a sa čim ste i Vi upoznati“, poručio je on Žofreu.

Dodao je da zbog nereagovanja ambasadora EU u Srbiji ljudi koji su se svim srcem zalagali za ubrzane evropske integracije i ulazak Srbije u EU više nisu toliko privrženi toj ideji.

„Ocenjujete spajanje izbora u Beogradu sa ostalim lokalnim izborima kao pozitivan korak, ja Vas pitam šta vidite pozitivno u tome ako se oni održavaju u istim, a možda i u još gorim uslovima? Da li biste bili srećni da takvi uslovi postoje i u Vašoj zemlji?“, pitao je Jekić Žofrea.

Po rečima Jekića, Žofre je usvajanje izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima ocenio kao korak u dobrom pravcu i naveo da je za to glasala i vlast i opozicija.

„Ni jedno ni drugo nije tačno. Rok za raspisivanje izbora je skraćen na 30 dana pre održavanja što je u ovim uslovima katastrofalno – kako za ove izbore tako i za neke naredne, a drugo je da za ovu izmenu zakona nisu glasali poslanici Stranke slobode i pravde, koalicije NADE i Stranke Srbija centar“ – naveo je on.

Dodao je da se slaže sa Žofreom da demokratija živi kroz izlazak na izbore i kroz učestvovanje političkih stranaka na njima, ali da mora da kaže da u Srbiji ne postoje uslovi za održavanje izbora.

„Ne mogu da shvatim Vaše zadovoljstvo jer ne vidim da su pre održavanja ovih izbora usvojene ključne preporuke ODIHR-a, nikakvog napretka pre održavanja ovih izbora nema. Da li je praksa u zemljama Evropske unije da se izborni uslovi menjaju posle raspisivanja izbora?“ – pitao je Jekić Žofrea.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.