U trendu

Jeremić (Narodna stranka): Vojna neutralnost neodrživa bez uvođenja obaveznog služenja vojnog roka

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je danas da vojna neutralnost Srbije može biti održiva samo ako se uvede služenje vojnog roka, jer ga sve vojno neutralne države na svetu imaju.

„Vojna neutralnost je preduslov za opstanak Srbije, a ona podrazumeva uvođenje vojnog roka. Jedina alternativa tome je pristupanje NATO-u. Ne može se u istom dahu biti i za vojnu neutralnost i protiv služenja vojnog roka“, rekao je Jeremić televiziji Juronjuz Srbija (Euronews), a saopštila je Narodna stranka.

Jeremić je istakao da se Narodna stranka zalaže za državotvornu politiku koja podrazumeva „konkretne korake kako da Srbija bude vojno i politički neutralna“.

„Cilj te politike je zaštita teritorijalne celovitosti Srbije i zaštita našeg naroda i svetinja na Kosovu i Metohiji. Nudimo konkretna rešenja za podizanje nacionalne ekonomije i demografije i za ponovno uspostavljanje vladavine prava i institucija, kao i mere u prosveti i kulturi za ceo srpski narod koji je jedan i nedeljiv i koji živi kako u svojoj matici Srbiji, tako i u rasejanju“, rekao je on.

Jeremić je pozvao sve stranke državotvorne opozicije da zajedno nastupe na predstojećim izborima, uz ocenu da samo takav nastup može doneti rezultat.

„Stav Narodne stranke je da bi u jednom bloku trebalo da nastupimo sa Novim DSS-om, koji je u koaliciji sa POKS-om, Dverima, Zavetnicima, kao i vanparlamentarnim strankama koje baštine nama bliske vrednosti, poput DJB, i uticajnim nezavisnim intelektualcima“, rekao je Jeremić.

Dodao je da su razgovarali sa svima i da je Narodna stranka spreman da dogovor „bude postignut već sutra“.

Jeremić je naveo da te stranke nesporno spaja stav da je neophodno odbaciti „francusko-nemački plan za nezavisnost Kosova i Metohije“ i da to mora biti u temelju svakog dogovora za izbore.

Predsednik Narodne stranke rekao je da je dobro što je prozapadna opozicija najavila zajednički nastup na izborima i da bi i stranke državotvorne opozicije takođe trebalo da nastupe zajedno.

Na pitanje da li može ponovo da „sedne“ sa Draganom Đilasom, Miroslavom Aleksićem i Zdravkom Ponošem, Jeremić je odgovorio da bi bilo najbolje da se „ta prozapadna ekipa, sa ovim ili onim stilskim izvođenjem iste politike, okupi u jednu kolonu“.

„Ako opozicija nastupi u dva bloka, i ne bude trećih, četvrtih i petih opcija, onda to može da donese rezultat“, zaključio je Jeremić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar