U trendu

Još jedan brod sa Kipra spreman da preveze humanitarnu pomoć u Gazu

Još jedan brod ispunjen humanitarnom pomoći spreman je za polazak sa Kipra u Pojas Gaze, nakon što je u petak brod sa 200 tona hrane jedne nevladine organizacije stigao na tu palestinsku teritoriju, saopštile su danas kiparske vlasti.

Portparol kiparskog Ministarstva spoljnih poslova Teodoros Gocis je danas tamošnjim medijima rekao da je brod „Dženifer“ spreman da krene „danas ili sutra“ za Pojas Gaze.

UN strahuju od masovne gladi na toj opkoljenoj palestinskoj teritoriji, poprištu više od pet meseci dugog rata između Izraela i palestinskog islamističkog pokreta Hamas.

Brod će koristiti pomorski humanitarni koridor otvoren iz kiparske luke Larnaka i prvi put korišćen za brod španske nevladine organizacije „Open Arms“ koji je u petak prevezao 200 tona hrane američke nevladine organizacije „World Central Kitchen“.

Ta organizacija je saopštila jutros da je pomoć stigla do privremenog pristaništa izgrađenog jugozapadno od grada Gaze, a zatim je prevezena sa 12 kamiona pre nego što je distribuirana.

Potvrđujući povratak prvog broda i skoro slanje drugog, kiparski predsednik Nikos Hristodulides rekao je novinarima da je primio pozive iz mnogih zemalja koje žele da pomognu u slanju pomoći u Gazu.

Te pošiljke pomoći morskim putem namenjene su posebno severnom delu Pojasa Gaze, gde je humanitarna situacija katastrofalna.

Izraelska vojska, koja pregleda pomoć na polasku iz Larnake, u petak je saopštila da je rasporedila svoje snage da „obezbede područje“ u vreme istovara tereta.

Taj pomorski humanitarni koridor otvoren je sa Kipra, zemlje EU koja je najbliža Pojasu Gaze, kako bi se rešila humanitarna vanredna situacija, jer je pomoć koja stiže kopnenim putem nedovoljna.

Četiri broda američke vojske krenula su ove nedelje sa oko 100 vojnika i opremom neophodnom za izgradnju pristaništa u Gazi za istovar pomoći, za šta će biti potrebno 60 dana.

Međunarodna zajednica i nevladine organizacije, međutim, naglašavaju da taj pomorski koridor i pomoć koja se pušta padobranima iz vazduha nisu dovoljni i ne mogu zameniti pomoć koja bi bila isporučena kopnenim rutama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar