U trendu

Judita Popović nije iznenađena što još nema izveštaja REM-a: Vlast to i očekuje

Nekadašnja članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Judita Popović izjavila je da nije iznenađena time što to regulatorno telo još uvek nije objavilo kompletan izveštaj monitoringa televizija tokom predizborne kampanje za izbore održane 17. decembra, uz ocenu da je to „upravo ponašenje koje vlast i očekuje“.

Popović je za list Danas navela da je „očigledno procenjeno da je taj monitoring stvar zaboravljene prošlosti“.

„Modus operandi je već viđen, omiljen i profesionalno razrađen u funkcionisanju institucija u Srbiji. Strpljenje koje REM pokazuje u svom nečinjenju je poslovično, a i podržano od strane vlasti“, ocenila je Popović.

REM je nakon decembarskih izbora objavio rezultate monitoringa nad Radio-televizijom Srbije, Radio-televizijom Vojvodine, kao i kablovskim kanalima N1, Nova S, Al Džazira i K1, ali do danas nije objavio monitoring televizija sa nacionalnom frekvencijom – Pink, Hepi, Prva i B92.

Ivana Stevanović iz Koalicije za slobodu medija rekla je za Danas da je takav potez „stara praksa“ REM-a, koji na prvom mestu ne poštuje zakon, zatim svoje obaveze, kao ni rokove koje mu nameće zakon.

„REM je trebalo da objavi ne samo taj završni izveštaj u roku od 30 dana, već i da tokom kampanje objavljuje periodične izveštaje, jer ih na to obavezuje novi Zakon o elektronskim medijima. Ništa od toga se nije dogodilo, ali to zaista nije nešto što može da nas čudi u tom trenutku“, dodala je Stevanović.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) objavio je krajem januara da je izveštaj REM-a završen i za televizije sa nacionalnim pokrivanjem, kao i da se iz njega može videti da je na njima „dominirala“ lista „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“.

Predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić nazvala je taj tekst „izmišljotinom“ i rekla da izveštaj još nije završen.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.