U trendu

Kancelarija za KiM: Noćas opljačkana crkva u Osojanu

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju je saopštila da je prošle noći opljačkana Crkva Svetog Arhangela Gavrila u srpskom povratničkom selu Osojane, u opštini Istok, na Kosovu.

Obijanje crkve primetio jutros lokalni sveštenik, a pljačku su zabeležile i kamere na kojima se vide maskirana lica kako ulaze u crkvu.

„Posebno zabrinjava da do ovog napada dolazi nakon protivpravnog proterivanja igumana manastira Devine vode, kao i prekopavanja srpskih grobalja i kostiju u Kosovskoj Mitrovici, te sve ukazuje da je reč o sistemskom pokušaju zatiranja i skrnavljenja svega srpskog na prostoru Kosova i Metohije“, ocenjeno je u saopštenju.

Kancelaija kaže da su Srbi – povratnici u tom metohijskom selu „česta meta napada albanskih ekstremista, uzurpatora, pljačkaša, u kraju koji je gotovo potpuno etnički očišćen od Srba i crkve predstavljaju mesta oko kojih se okupljaju i osećaju zaštitu i mir“.

Kancelarija smatra da „sve govori da je prištinski režim direktan saučesnik, a međunarodna zajednica nemi posmatrač u pokušaju tihog proterivanja Srba“.     

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar