U trendu

Kandidatkinja ‘Levice’ za predsednicu S.Makedonije traži izlazak iz NATO

Kandidatkinja „Levice“ za predsednicu Severne Makedonije Biljana Vankovska izjavila je danas da je neophodno pokretanje procedure za izlazak te države iz NATO-a.

„Kao siromašna zemlja koja nema ekonomski razvoj, a svake godine za NATO izdvaja više od dva odsto nacionalnog proizvoda, samo tone u siromaštvo, a ono što izdvajamo ide za finansiranje tuđih ratova!“ – rekla je Vankovska građanima skopske opštine Karpoš.

Ta univerzitetska profesorka je ponovila zalaganje iz svog izbornog programa za donošenje novog Ustava koji neće biti etnički, već građanski, zasnovan na principima „društvene klasne pravde i jednakih mogućnosti“.

„Neophodno je da donesemo novi Ustav umesto da se nadmudrujemo ko će da uđe u preambulu. Taj Ustav će biti savremen, jer ćemo ga doneti za sebe kao politička zajednica koja se neće deliti po etničkim kvotama, sa oligarhijama i etnotribalizmom, već društveni ustav, zasnovan na principima društvene klasne pravde i jednakih mogućnosti“, rekla je Vankovska.

Kandidatkinja parlamentarne partije „Levice“, 64-godišnja Vankovska, jedna je od sedam kandidata na ovomesečnim predsedničkim izborima u Severnoj Makedoniji.

„Ako želimo dostojanstvo, nemamo pravo na grešku na ovim izborima. Moramo izaći i glasati da se narod pita“, rekla je Vankovska u razgovoru s građanima.

Prvi krug predsedničkih izbora biće u sredu, 24. aprila, a očekivani drugi takođe u sredu, 8. maja, zajedno s parlamentarnim izborima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.