U trendu

Kina napravila pametan alat za obradu jezika za drevne knjige

Ako ste zbunjeni nejasnim drevnim izrazima inteligentan alat za obradu drevnog jezika može vam biti od pomoći, piše Sinhua i dodaje da je Kina lansirala svoj prvi inteligentni alat Sunzi, projektovan posebno za obradu i istraživanje drevnih knjiga.

To je veliki jezički model drevnih knjiga, uključujući „Siku Ćuanšu“, ili „Kompletnu biblioteku u četiri grane književnosti“ i prikuplja više od dve milijarde reči.

Veliki jezički model koji su razvili istraživači sa Fakulteta za upravljanje informacijama Poljoprivrednog univerziteta u Nandžingu može da obavlja funkcije kao što su razumevanje prirodnog jezika, automatsko prevođenje, generisanje poezije i automatsko indeksiranje.

Model može olakšati običnim korisnicima da razumeju drevne izraze, interpunkciju i prevod na savremeni kineski jezik. Zahvaljujući ovom pametnom alatu, profesionalci mogu da sprovode leksičku analizu, klasifikaciju teksta, uparivanje i generisanje apstraktnih sadržaja.

Jezički model je dostupan kao alat otvorenog koda na veb lokacijama GitHub i ModelScope, naveli su istraživači.

Sunzi je bio poznati kineski filozof tokom perioda Zaraćenih država (475 pre nove ere – 221 pre nove ere), a njegova istoimena knjiga je kompilacija njegovih filozofskih spisa. Veliki jezički model nazvan je „Sunzi“ u čast tog filozofa.

Istraživači su rekli da se raduju negovanju više interdisciplinarnih talenata kroz inteligentno proučavanje drevnih knjiga i nastavku nasleđivanja kineske kulturne baštine.

Od jezičkog alata se takođe očekuje da pruži pogodnost čitaocima strarih knjiga i promoviše kreativni razvoj kineske tradicionalne kulture.

Veliki jezički model „Sunzi“ biće primenjen i u pisanju veštačke inteligencije (AI), nastavi AI i digitalnoj zabavi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar