U trendu

Kina objavila kraj vojnih vežbi oko Tajvana

Kina je objavila kraj velikih vojnih vežbi, koje je izvodila od četvrtka oko Tajvana.

Tim vežbama Kina je htela da pokaže da se protivi, prema njenoj oceni, separatističkim izjavama novog tajvanskog predsednika Lai Čing-tea.

Kineska vojska je „uspešno završila“ vežbe „Zajednički mač2024A“, uperene protiv Tajvana, javila je sinoć kineska državna televizija CCTV-7, koja izveštava o vojnim pitanjima.

Vojska je objavila u četvrtak da je počela dvodnevne manevre.

Predviđeni su da simuliraju blokadu Tajvana i uključivali su kopnene, pomorske i vazduhoplovne snage, kao i jedinice, koje su odgovorne za strateške rakete.

Vežbe su uglavnom sprovedene u Tajvanskom moreuzu, severno, južno i istočno od te teritorije.

U Tajvanu portparolka predsedništva Karen Kuo danas je osudila vojne vežbe koje, po njenom mišljenju, izazivaju „ozbiljnu zabrinutost“ i predstavljaju „flagrantnu provokaciju prema međunarodnom poretku“.

Kina smatra Tajvan jednom od svojih provincija koju još nije uspela da priključi svojoj teritoriji od kraja kineskog građanskog rata i dolaska na vlast komunista 1949. godine.

Peking poziva na „mirno“, ponovno ujedinjenje sa tom teritorijom od 23 miliona stanovnika, gde vlada demokratski sistem, ali ne isključuje da se upotrebi sila ako se ostrvo usmeri ka nezavisnosti.

Kinu je naljutio inauguracioni govor novog predsednika Lai Čing-tea u ponedeljak.

Tajvanski predsednik je rekao da „Republika Kina (Tajvan) i Narodna republika Kina (kontinentalna Kina gde su na vlasti komunisti) nisu podređene jedna drugoj“, što su izjave koje Peking smatra separatističkim.

„Vođa oblasti Tajvana ozbiljno je doveo u pitanje princip jedne Kine, što gura naše sunarodnike iz Tajvana u opasnu situaciju rata i opasnosti“, rekao je juče portparol kineskog Minsitarstva odbrane i dodao da je to“ igranje sa vatrom i da se oni koji se igraju sa vatrom sigurno ispeku“.

Sa vojnim vežbama koje su tako naveliko medijski propraćene Kina želi ne samo da pokaže svoje nezadovoljstvo prema Tajpeju već da odvrati druge zemlje od saradnje s ostrvom, da bi ga dodatno izolovali, rekao je jedan analitičar.

Po njegovim rečima, Peking očigledno cilja na Vašington. SAD jesu krajem 1970-ih prekinule diplomatske veze sa Tajvanom, ali i dalje ostaju glavni snabdevač ostrva oružjem.

Kina redovno osuđuje razmene, uključujući vojne, između Amerikanaca i tajvanskih vlasti, koji „samo nameravaju da uspore razvoj Kine“.

Kineska vojska će odlučno nastaviti da se bori protiv arogancije pristalica nezavisnosti Tajvana i odlučno će uništiti secesionističke planove, rekao je sinoć Li Si, portparol vojske u istočnoj zoni opearacija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.