Kina objavila pravne smernice za kažnjavanje separatista koji traže nezavisnost Tajvana

Kineske vlasti su objavile set smernica o izricanju krivičnih kazni tvrdokornim separatistima koji traže nezavisnost Tajvana, zalažu se za sprovođenje secesije ili podstiču na secesiju, prenosi danas Kineska medijska grupa (CMG).

Smernice, koje su 21. juna zajednički izdali Vrhovni narodni sud, Vrhovno narodno tužilaštvo i ministarstva javne bezbednosti, državne bezbednosti i pravde, dozvoljavaju i suđenje u odsustvu u relevantnim slučajevima a stupiće na snagu nakon objavljivanja.

Dokument, zasnovan na Zakonu o antisecesiji, Krivičnom zakonu i Zakonu o krivičnom postupku, donosi konkretnija pravila u vezi sa osudom i izricanjem kazne u slučaju takvih krivičnih dela, kao i merodavne procedure, koje služe kao smernica za pravosuđe u postupanju u relevantnim

slučajevima.

U njemu se navode „jasno definisane okolnosti u kojima bi vrlo mali broj tvrdokornih separatista za nezavisnost Tajvana, kroz radnje kao što su organizovanje, planiranje ili izvođenje šema ‘de jure nezavisnosti’, ili traženje nezavisnosti oslanjajući se na stranu podršku ili silu, trebalo da budu krivično odgovorni“, prenosi CMG.

Takođe, predviđa se strožija kazna za one za koje se utvrdi da su u vršenju takvih krivičnih dela bili u dosluhu sa bilo kojom stranom ili inostranom institucijom, organizacijom ili pojedincem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.